Wat wil jij doen?

Wat wil jij doen?

Op 12 mei hebben we gedanst met de eerste van de 3 essentiële levensvragen van Biodanza: Waar wil je zijn? (> zie blog 12 mei >) Het ging om welke plek jou voedt en energie geeft, jou laat groeien, waar jij sterker wordt. Of waar je je niet prettig voelt, waar je onderdrukt wordt, van welke plek of omgeving je spanning of stress krijgt.

Wat wil je (niet meer) doen?

Op 19 mei dansten we met de tweede essentiële levensvraag: Wat wil je doen?

En daar geldt hetzelfde voor: wat je op dit moment in je leven aan het doen bent, geeft dat jou energie? Draagt het bij aan jouw persoonlijke ontwikkeling, laat het jouw kwaliteiten tot bloei komen, krijg je er een goed gevoel bij. Of maakt het je kleiner, beschadigt het jou misschien zelfs. Als het energie vreet, jouw doelen niet dient.

Er is nu iets veranderd

Veel mensen werkten tot voor een paar maanden geleden in een druk druk moe moe maatschappij. Bedrijven waren gericht op winst, op productie, op tevreden stellen van de aandeelhouders. Ongeacht of dit schadelijk was voor mensen, milieu en natuur. Misschien deed jij zelf ook werk waar je niet zo blij van werd, of waarin je je hart niet zo goed kon of mocht volgen.

Ik heb dat zelf ook lang gedaan. Tot ik er een flinke burn-out van kreeg en besloot om mijn hart en mijn zielsmissie te volgen. Twintig jaar geleden heb ik mijn baan opgezegd en ben ik begonnen als zzp-er met een eigen trainingsbureau en het geven van biodanza lessen. Ik kreeg er energie van, ik ontdekte waarom ik hier op aarde was: om anderen te begeleiden óók hun kracht te vinden.

Binnen een week tijd is daar een paar maanden geleden een eind aan gekomen. Niet alleen voor mij, voor miljoenen mensen is dat wat zij tot dan toe aan het doen waren, radicaal veranderd of zelfs verdwenen. Mensen werken nu thuis, bedrijven gaan failliet, veel mensen springen bij in de zorg.

Maar de lock-down heeft ook positieve gevolgen: het biedt ruimte om andere dingen te gaan doen zoals hobby’s. En voor vertraging, verstilling. Zelfs online kun je meditatie, mindfulness en cursussen doen.

Wat doen met biodanza?

Wat betekent dit alles voor de toekomst nu voor mij en voor ons wat betreft biodanza? Ik geef aan mijn groep nu online lessen via whatsapp, maar dat is toch anders. We missen het contact, het sámen doen, juist zoveel dansen en oefeningen hebben een meerwaarde als je dat met iemand anders of de hele groep doet. Wat dan wél, wat is er mogelijk binnen de beperkingen? Misschien via Zoom lessen geven, of met elkaar delen via Skype? Het helpt mij om naar binnen te keren, naar de wijsheid van mijn hart. Hoe kan ik mij verbinden met de liefde die ik voel als ik biodanza les geef, wat een deel is van mijn zielsmissie?

Wat wil ik doen vanuit mijn hart?

En daar vind ik ook het antwoord. “Heb vertrouwen” zegt mijn hart. Ook in deze uitdaging kan ik groeien, mijn creativiteit aanspreken. Er zijn nog zó veel mogelijkheden voor biodanza die ten goede kunnen komen aan mijn groep, aan biodanza in Nederland, aan de wereld. Ik ben dankbaar dat zich iedere dag weer nieuwe mogelijkheden aandienen die mij verder helpen om tóch mijn droom waar te maken: aan zoveel mogelijk mensen biodanza les geven. Juist nu, omdat er online steeds meer mogelijkheden komen. Dan stel ik mij voor dat op die manier ook mensen uit andere regio’s, zelfs uit alle landen van de wereld kunnen meedoen bij de online lessen van mij en mijn collega’s, daar waar dat eerst niet mogelijk was! Daar word ik blij, vrolijk, enthousiast van. Deze ideeën geven mij weer energie en vervolgens weet mijn hoofd: het is goed.

Ga het maar doen zegt mijn hart, ervaar maar hoe het gaat, voel of het klopt en zet telkens een stapje verder. Geef jezelf liefdevol en bereidwillig aan het Leven, aan het Universum. Hoe meer je geeft, hoe meer je krijgt. Dóe het maar gewoon, stap over je angst en twijfel heen want zo kun je van waarde zijn voor de mensheid. Zo ga ik richting mijn uiteindelijke bestemming. Biodanza helpt mij daarbij met alle oefeningen, muziek en dansen.

Als jij aan jouw hart zou vragen wat jouw levensmissie is, wat zou jij dan graag willen doen? Waar gaat jouw hart van dansen?

Veel biodanza oefeningen nodigen je uit om jouw creativiteit aan te spreken. Eens iets anders te doen dan je altijd gewend was. Of om flexibel mee te gaan met wat er op je pad komt. Je te bevrijden van je blokkades en je hart te openen. Deze oefeningen en bewegingen heb ik bijvoorbeeld verwerkt in de dansen van de Thuisdanza les van 19 mei.

Heb je al biodanza ervaring? Als je wil kan ik je de les van 19 mei ‘Dansen met Levensvraag 2: Wat wil je doen?’ via Whatsapp toesturen. Neem daarvoor contact met me op: 06-20826410 of via

Op mijn Facebookpagina vind je nog andere berichten, filmpjes, nieuws en tips die met biodanza, vitaliteit, gezondheid en dansen te maken hebben.