Waarom ga je bewegen als je muziek hoort?

Als je muziek hoort, wil je bewegen. Hoe kan dat, wat gebeurt er dan in je hersenen? Prof. dr. Erik Scherder legt het uit: er komt dopamine vrij, met name bij muziek die je al kent en waar je fijne herinneringen aan hebt. En dan wordt ook het motorische gebied in je hersenen in werking gezet en wil je meebewegen met het ritme of de melodie.  

Dit werkt volgens Scherder zelfs nog bij mensen die (vergevorderde) dementie hebben: hun hersenen worden weer wakker als ze bekende muziek horen. Word je hier nieuwsgierig van? Het volledige hoorcollege (20 min) kun je > hier > zien.

Daarom is VitaBiodanza zo fijn om te doen: het is bewegen op allerlei soorten (wereld-)muziek, en vaak zitten er nummers bij die je nog kent van vroeger en je een plezierig gevoel geven. Met dank aan een flinke dosis dopamine, en dat is dan weer meteen stressverlagend!  

Hopelijk mogen wij binnenkort in Sittard weer starten met VitaBiodanza! Hou de > agenda op deze website > en mijn > Facebook pagina > in de gaten! Kom je mee dansen? Van harte welkom, tot dan(s)!  

Wil je ook biodanza doen en woon je niet in (de omgeving van) Sittard? Kijk op de site van de > VBN (Vereniging Biodanza Nederland) >  voor een docent of groep bij jou in de buurt!