‘Waar wil jij zijn?’

Waar wil jij zijn?

Bij biodanza gaat het onder andere over deze vragen: wat ondersteunt en voedt jou, waar groei jij van? En wat onderdrukt jou, maakt jou kleiner of beschadigt jou?

Om jou uit te nodigen daar antwoord op te vinden, dansen we op allerlei manieren met ‘De 3 Essentiële Levensvragen’:

  1. Waar wil jij zijn?
  2. Wat wil jij doen?
  3. Bij wie wil jij zijn?

Bij de eerste levensvraag Waar wil jij zijn gaat het over de wereld waarin jij leeft, of de omgeving bij jou past, waar je graag bent wat betreft wonen, werken en vrije tijd.

Energiegever of energievreter

Tja, hoe weet je of het bij jou past? Vaak merk ik dat omdat het mij energie geeft. Ik krijg er een goed gevoel van. Vreugde, plezier, kracht of juist rust. Ik komt er van tot bloei, mijn hart gaat er van zingen. Dan is het een ‘ja’ als ik daar ben. Het kan echter ook zijn dat het een energievreter is. Dat merk ik omdat ik gespannen, onrustig, overprikkeld of zelfs gestrest raak. Mijn energiebron loopt leeg, ik heb geen zin om iets te doen, ik raak snel geïrriteerd of ik ga piekeren. Allemaal signalen van mijn systeem dat het een ‘nee’ is.

Als reactie bleef ik vroeger dan in mijn hoofd zitten en deed ik niks. Of juist in mijn gevoel en kon ik geen keuze maken die wél bij mij paste. Biodanza heeft mij geleerd om mijn handelen, voelen en denken op elkaar af te stemmen. En dán pas een voor mij goede keuze te maken.  

Zingende merel

Toen ik deze blog een paar dagen geleden schreef, keek ik uit mijn zolderraam en zag een prachtige oranjeroze avondhemel. Het enige geluid dat ik hoorde was een zingende merel op het dak. “Ja” zei mijn hart. “Hier wil ik zijn! Deze omgeving voedt mij, hier voel ik mij gelukkig”. “Dan weet ik het ook zeker”, zei vervolgens mijn hoofd…

Biocentrisch Principe

Waar we willen leven en zijn wordt niet alleen bepaald door het dak dat we boven ons hoofd hebben. We leven niet alleen in een dorp of stad, land, werelddeel. We leven met 7 miljard mensen op 1 kleine prachtige planeet Aarde waarop nog veel meer leven is waar we van afhankelijk zijn en dat afhankelijk is van ons. Biodanza noemt dat het Biocentrisch Principe: al het leven staat centraal en is heilig. Daarom zijn wij mensen verantwoordelijk voor het Leven om ons heen, door bijvoorbeeld duurzaam te leven. Een indiaans spreekwoord zegt: We hebben de wereld te leen van onze kleinkinderen. Laten we er daarom goed voor zorgen.

Waar wil ik graag zijn? Nu langzaam de corona maatregelen worden versoepeld gaan veel mensen hier over nadenken. Mensen in een verpleeghuis of ziekenhuis zouden nu heel graag naar huis willen, naar hun dierbaren of daar waar het voor hen veilig en vertrouwd is. En als je nu verplicht thuis zit wil je misschien naar een plek waar je altijd graag kwam: je lievelingsrestaurant, de bioscoop of de sauna. En dat mag hopelijk binnenkort weer.

Waar wil je (niet meer) zijn?

Gaan naar daar waar het fijn is, dat doen we allemaal graag. Deels vanuit ervaringen, deels vanuit automatismen. En als het iets is wat je eerst altijd deed ‘omdat iedereen dat doet’ zou je je nu eens kunnen afvragen: “als ik doe wat ik altijd deed, krijg ik wat ik altijd kreeg”: of dat nu nog steeds voor jou klopt. Zijn er wellicht plekken waar je niet zo dringend heen ‘moet’ omdat het jou eigenlijk niet voedt, of juist omdat het anderen of de natuur of de wereld beschadigt? Dat zijn vragen die we dankzij de klimaatcrisis, het broeikaseffect, de vernietiging van natuurgebieden, het massaal uitsterven van dieren en planten en bijvoorbeeld de Plastic Soup steeds meer gaan stellen.

Ik nodig je uit om eens te kijken naar waar jij bent, en wat de waarde daar van is. Met name in wat je daar ontvangt of vindt waar je van kunt groeien. Welke emotionele rijkdom vind je daar? Is het verbonden met liefde voor jezelf, of voor anderen, of die je van anderen ontvangen hebt? Kun je die weelde in dankbaarheid (> thema van het vorige blog >) en met overgave aannemen en verder geven? Dan kan deze hele wereld een plek worden waar we allemáál graag zijn….

Hoe ziet jouw ideale plek in de toekomst er uit? Fantaseer en mijmer daar eens over…

Biodanza oefeningen gaan over doen-voelen-denken op elkaar afstemmen, de signalen van je lichaam waar te nemen, het Leven te koesteren, en Liefde te ontvangen en te geven. Een deel ervan verwerk ik in de Thuisdanza lessen, waar ik je voor uitnodig!

Heb je al biodanza ervaring? Als je wil kan ik je de les van 12 mei ‘Dansen met Levensles 1: Waar wil jij zijn?’ via Whatsapp toesturen. Neem daarvoor contact met me op: 06-20826410 of via

Op mijn Facebookpagina vind je nog andere berichten, filmpjes, nieuws en tips die met biodanza, vitaliteit, gezondheid en dansen te maken hebben.