‘Waar vind je Geloof, Hoop en Liefde?’

Waar vind je Geloof, Hoop en Liefde?

In april dansten we met Thuisdanza les 2 ‘Geloof, Hoop en Liefde’ vlak voor het Paasfeest. Dat kun je zien als een religieus feest. Maar misschien ook als het universele verhaal van aan de ene kant donker, angst, wanhoop, leugens, gevangenschap, bedrog, pijn en verdriet. Emoties en situaties die veel mensen kennen in hun leven, en zeker in deze corona tijden. En aan de andere kant het verhaal van hoop, vertrouwen, geduld, bevrijding, vreugde, geloof, licht en vooral liefde. En dat herkennen we ook in ons leven. Daarmee wordt het Paasverhaal symbolisch voor wat we nu wereldwijd meemaken, en wat ik zelf meemaak.

Geloof en vertrouwen

Geloof koppelt mij los van de wil van mijn ego. Het vraagt uithoudingsvermogen om alles in te zetten wat ik kan, om naar mijn kern terug te komen: mijn gevoel, mijn intuïtie. Geloof, dat is rotsvast vertrouwen zonder bewijs.

Waar kies ik voor? “Eerst zien, dan geloven”?… ”Eerst bewijzen”, vraagt mijn hoofd, mijn denken, mijn ego. Of… kies ik voor mijn hart dat zegt: “eerst geloven, dan zien”…. “Ik voel dat het kan, dat het mogelijk is”, zegt mijn hart. “Wacht maar af. Het komt goed”. Dat was het Thuisdanza lesthema van 7 april: Dansen met vertrouwen dat het goed komt.

Hoop en moed

Hoop is de troost die ik mezelf geef om mijn weg te vervolgen. Hoop en moed om door te gaan, omdat ik weet dat ik ergens uit kom waar het goed is. Een aantal biodanza oefeningen gaan over het vinden van jouw innerlijke kracht, jouw moed om jouw pad te gaan en een richting te kiezen die goed voor je voelt.

Onvoorwaardelijke Liefde

En Liefde, de grenzeloze universele Bron waar ik uit kan putten. En waar ik uit  geschapen ben. Onvoorwaardelijke liefde, die geeft en niets terug verlangt. In tegenstelling tot voorwaardelijke liefde die gebaseerd is op angst, tekorten en macht.

Als ik deze 3 kwaliteiten in mezelf kan vinden en kan versterken, brengt het balans in je leven ten opzichte van alle stormen en chaos om je heen. Ze helpen je het licht in jezelf terug te vinden, daar waar het soms heel donker kan worden. Ze helpen je ook om jezelf los te maken van je emoties die jou uit je centrum kunnen weghalen. Waardoor je er meer neutraal en met meer compassie naar kunt kijken. Dat vraagt om telkens weer je op jezelf af te stemmen. Afstemmen op jezelf, je bevrijden van wat niet meer bij je past zijn kwaliteiten die je in een aantal biodanza oefeningen kunt ont-dekken of versterken.

Geloof, hoop en liefde zijn in ons mensenhart altijd aanwezig en helpen ons om ons te bevrijden van onze vastgehouden angsten, meningen, aannames en speculaties. Ze helpen ons onszelf leeg te maken waardoor onze eigen-wijsheid en intuïtie die plek kunnen vullen. Van het donker naar het licht: ik nodig je uit om die weg te vinden.

Welke van deze 3 kwaliteiten zijn op dit moment het sterkste in jouw hart aanwezig?

Oefeningen om verbinding te maken met je gevoel, dansen om je innerlijke kracht te versterken, oefeningen om je balans te vinden: daar nodig ik je in mijn Thuisdanza lessen voor uit!

Heb je al biodanza ervaring? Als je wil kan ik je deze Thuisdanza les van 14 april ‘Geloof, Hoop en Liefde’ via Whatsapp toesturen. Neem daarvoor contact met me op via: 06-20826410 of

Op mijn Facebookpagina vind je nog andere berichten, filmpjes, nieuws en tips die met biodanza, vitaliteit, gezondheid en dansen te maken hebben.