06 - 20826410

Hoe verloopt een les?

Hoe verloopt een les?

Een wekelijkse les heeft een opbouw en verloop in onder andere het versterken van de eigen kracht en vitaliteit. Daarnaast is er veel aandacht voor het belang van leren ontspannen en te luisteren naar de signalen van het lichaam. Biodanza werkt met het stimuleren van het gezonde deel van mensen. Daarom wordt er na een korte theoretische uitleg door de docent over het thema en over biodanza  verder tijdens de les en na afloop niet met elkaar gepraat over de les of de oefeningen. Het is geen therapie, wel kan het een therapeutische werking hebben omdat je je bewust wordt dat jouw levensstijl kan leiden tot ofwel ziekte ofwel gezondheid.

In het traject van VitaBiodanza werken we met identiteit en terugkanteling: identiteit is weten wie je bent in het hier-en-nu. We zijn actief, we bewegen. Terugkanteling is waarneming en ontspanning waarin we even los komen van onze identiteit en het denken mag stoppen. We zijn in contact met onszelf, onze gezonde essentie, even los van culturele en onderdrukkende waarden en normen.  Tijd voor jezelf. Hierin versterken we onze balans en stabiliteit. Zo is herstel, heling, transformatie en persoonlijke groei mogelijk.

Lesthema's

Naar aanleiding van het succes van mijn trainingen vanuit Sulis Training en Coaching in de Gezondheidszorg heb ik besloten om de thema’s uit deze trainingen te vertalen in bewegingen op muziek. Lesthema’s zijn onder andere: Respect; Gezondheid; Plezier; Vitaliteit; Eigen Identiteit; Grenzen Aangeven; Balans; Aanvoelen en Afstemmen; Geven en Ontvangen; Rust; Genieten; Verbinding; Troost; Interactie; Vreugde. We werken telkens met een maandthema dat we in 4 weken meer verdiepen. De uitwerking van de diverse lesthema’s vind je onder ‘Nieuws’.

Tips voor beginners

Draag makkelijk zittende kleding. Meerdere lagen is fijn, dan kun je iets uit trekken als je het te warm krijgt. Vermijd strakke spijkerbroeken en broekriemen in verband met beschadiging van de vloer. We dansen vanwege de richtlijnenvan het RIVM op sokken met anti-slip of dansschoenen (geen gewone schoenen). Neem een flesje water mee voor als je dorst mocht krijgen.

Biodanza verloopt momenteel een beetje anders vanwege de richtlijnen van het RIVM die gaan over hygiëne en veiligheid. Ik heb ze samengevat, je kunt ze lezen in het VitaBiodanza protocol.

"Ik ben razend enthousiast! Biodanza zorgt er voor dat ik vanuit mijn hoofd in mijn lijf kom en dus in mijn gevoel kom... De lessen van VitaBiodanza van Marie-José zijn heel erg aangenaam: zorgvuldig voorbereid en uitgevoerd, je voelt je veilig en mag er helemaal zijn zoals je zelf bent. Marie-José is op een professionele manier in staat om blijdschap in je op te wekken en je iedere week weer een heerlijke avond te bezorgen!" - een cursist
"Overdag moet ik veel teveel stil zitten en mag ik alleen maar denken en praten, dat voelt niet als mijn hele wezen, maar op maandagavond mag ik mijzelf  'compleet maken' door op allerlei mooie muziek lekker vrij te bewegen en mijn spontaniteit alle ruimte te geven. En daar word ik blij van!" - een cursiste