Met wie wil jij zijn?

Met wie wil jij zijn?

Drie weken geleden zijn we begonnen met dansen met De 3 Essentiële Levensvragen van biodanza. Die gaan over wat voedend en beschadigend is, wat jou laat groeien of wat jou kleiner maakt, wat energie geeft en wat energie wegneemt.

Met wie wil jij (niet) zijn?

De eerste vraag was: ‘Waar wil je zijn?’. Vorige week hebben we gedanst met de tweede: ‘Wat wil je doen?’. En dinsdagavond met de 3e Levensvraag: ‘Met wie wil je zijn?’. Wie voedt jou, wie steunt jou om jouw kwaliteiten in de wereld te brengen, met wie kun je jouw levensdoel vervullen? Maar ook: wie onderdrukt jou, bij wie verlies je jouw kostbare levensenergie?

En dan in combinatie met de andere 2 vragen: waar wil je met wie zijn? Wat wil je met wie doen? Vragen om eens bij stil te staan in deze tijden die uitnodigen tot vertraging, verstilling, reflectie.

Lichamelijk contact is heel belangrijk

Wij mensen zijn sociale wezens. We hebben elkaar miljoenen jaren nodig gehad om te overleven. Met name in nood willen mensen voor elkaar zorgen. Dan zijn we solidair met elkaar, we helpen en steunen elkaar ‘in de strijd’ of in een crisis. Lichamelijk contact is het sociale weefsel van onze maatschappij. We bieden elkaar onze schouder om op te leunen, we slaan een arm om de ander heen voor steun, geven schouderklopjes om elkaar sterkte te wensen, we reiken elkaar de hand.

Deze fysieke contacten wekken in ons lichaam oxytocine (het ‘knuffelhormoon’) en dopamine (het gelukshormoon) op. De perfecte lichaamseigen medicijnen tegen cortisol, het stresshormoon waar we in alle spanningen en onzekerheden tijden veel van in ons lichaam hebben zitten. Fysiek contact maken is daarom een oeroud instinct dat we als vanzelf volgen, zonder er bij na te denken. Ik maakte afgelopen weekend voor het eerst kennis met de achterbuurvrouw. Ik wilde haar vanuit een impuls de hand reiken, en zij mij ook. ‘Gelukkig’ sprong de achterbuurman er net op tijd tussen….

Huidhonger

Want nu is dat allemaal anders. Het corona virus verhindert ons om ‘samen’ te zijn, om elkaar tastbaar een ruggensteuntje te geven, te troosten of een knuffel te geven. Terwijl we dat juist nu zo nodig hebben. We ontdekken hoe belangrijk dit is, en vinden het moeilijk om de anderhalve meter afstand langere tijd vol te houden. We weten nu pas wat we missen omdat we het niet meer hebben. We missen de oxytocine letterlijk. Daardoor nemen eenzaamheid, depressies, angststoornissen en stress toe. ‘Huidhonger’ noemen we dat. We dreigen te ontmenselijken. De crisis laat hierop de pijn zien op de langere termijn: de sociale, emotionele en mentale gevolgen kunnen vermoedelijk wel eens veel groter zijn dan de fysieke gevolgen van de ziekte.

Verbindingen vanuit mijn hart

Wat betekent dit als de crisis voorbij is en ik gewend zou zijn aan anderhalve meter afstand houden en ik vooral online contacten heb? Want hoeveel vrienden heb ik op de social media kanalen nou écht? Wie ‘liket’ mij écht? Warme verbindingen kan ik niet hebben via een appje. Ik heb de non-verbale communicatie nodig (lichaamstaal, stem) om de bedoeling achter de woorden te zien en horen. Om de oprechtheid in het contact te voelen, of juist niet. Verbindingen vanuit mijn hart, niet vanuit mijn hoofd.

Daarom was en is biodanza ook zo fijn om te doen. Daarbij gaat het met name om warme, affectieve contacten. Een overvloed aan heerlijke ervaringen waar ik een goed gevoel van krijg. Al tijdens de les en nog voelbaar de dagen erna!

Waardevolle contacten

In ons leven gaat het volgens mij om waarde-volle contacten die van betekenis zijn voor jou en voor de ander. Niet oppervlakkig zoals het eerder vaak was, maar diepgaand. Die jouw hart, jouw ziel aanraken. Waar je blij en energiek van kunt worden of die jou raken.

Voor wie ben jij van waarde? Wat voor moois kun jij een ander nu en na de crisis bieden om die ander te laten groeien? Wat wil je dan doen en waar wil je met die ander zijn?

Een waardevolle verbinding leggen vanuit je hart, met jezelf, met een ander, met de wereld, daar nodig ik jou voor uit!

Dansen op oefeningen waarbij je verbinding kunt leggen met jezelf en met anderen, ook al zijn ze niet lijfelijk aanwezig. Dansen om expressie te geven aan jezelf, of om je lichaam te koesteren. Oefeningen om te ontvangen in je hart, en van daaruit weer te geven. Daar hebben we in de Thuisdanza les van 26 mei onder andere mee gedanst.

Heb je al biodanza ervaring? Als je wil kan ik je de les van 26 mei ‘Dansen met Levensvraag 3: Met wie wil je zijn?’ via Whatsapp toesturen. Of een van de 9 vorige lessen. Neem daarvoor contact met me op: 06-20826410 of via

Op mijn Facebookpagina vind je nog andere berichten, filmpjes, nieuws en tips die met biodanza, vitaliteit, gezondheid en dansen te maken hebben.

Hopelijk mogen wij binnenkort in Sittard weer starten met VitaBiodanza! Hou de > agenda op deze website > en mijn > Facebook pagina > in de gaten! Kom je mee dansen? Van harte welkom, tot dan(s)!

Wil je ook biodanza doen en woon je niet in (de omgeving van) Sittard? Kijk op de site van de > VBN (Vereniging Biodanza Nederland) >  voor een docent of groep bij jou in de buurt!