Blog les 29 sept: ‘Lang leve het Leven!’

Blog les 29 sept: ‘Lang leve het Leven!’

Oeroude verbondenheid met het Kosmische geheel

Als een mens verbonden is met het principe van het leven, ervaart hij een essentiële kosmo-biologische verbondenheid. Een oeroude vertrouwdheid, al duizenden jaren, met alles wat bestaat: de stenen, de vogels, de zee, de zon en de sterren, met het kosmische geheel. Met het Leven met een hoofdletter. Kijk maar naar Stonehenge, de pyramiden in Egypte, de tempels van de Keltische druïden.

Deze ervaring is binnen de opvatting van Biodanza een van de natuurlijke kwaliteiten van de mens, verbonden met wijsheid en intuïtie. Om ontzag te voelen voor het wonderbaarlijke van de schepping, voor de heiligheid van het leven, waarin het goddelijke zich uitdrukt, ook in ons mensen. Bij Biodanza noemen we dat het Biocentrische Principe: het leven staat centraal (bio-centrisch) en al het leven is heilig.

Vitaliteit = verbinden met het leven en de aarde

Leven is ook vitaliteit: je als een boom te verbinden met je wortels, in jezelf aanwezig te zijn, deel van de natuur en het leven zijn, deel van de aarde, het water, de lucht en het vuur te zijn. Het leven nodigt je uit je echt te verbinden met de aarde. Stevig in je basis, met je wortels in de klei van moeder Aarde. En dan naar boven uitreiken, naar vader hemel met je takken en bladeren. Dat is de hemel op aarde leven. Door je te verbinden met het leven, de schoonheid van het leven te zien en te vieren, te genieten dat je in leven bent. Gisteravond hadden we daar een mooie oefening voor.

Leven én dood  

Omhels het leven, omhels je bestaan, geniet van het wonder van het leven én van de dood. We zijn heel veel bezig met de dood, dat heeft een zware betekenis gekregen in deze corona tijden, omgeven met angst. Maar de dood hoort bij het leven. Hoe zou het leven op aarde eruit zien zonder geboorte, zonder verandering, zonder de dood?

Sterrenstof

Alles is eeuwig, oneindig. Het feit dat we doodgaan is onbelangrijk. We zijn gemaakt van sterrenstof en als we sterven worden we weer sterrenstof net als alles om ons heen. Het gaat dus om het NU. Dit is de betekenis van het leven: vertrouwen en acceptatie dat alles perfect is zoals het is. Niet meer gescheiden zijn van maar verbonden zijn met al het leven. Alles is één, er is geen scheiding. ‘We are all one’.

Geluk-zaligheid

Als je zo jouw leven kunt beleven, kun je jouw eigen lichaam waarnemen als een middelpunt, een bron van waaruit leven en licht straalt. En dat licht kun je weer doorgeven aan anderen. Ook daar hadden we gisteravond een bijzondere oefening voor. Dan kun je genieten van jouw leven, dat van een ander, van al het leven op deze prachtige aarde, en al het leven in de Kosmos!

Rolando Toro, de grondlegger van biodanza die ook een kunstenaar en dichter was, heeft een gedicht geschreven over de kracht van het Leven:

The force that drives us is the same one that ignites the sun, that animates the seas and makes the cherry trees flower. 

The force that moves us is the same one that agitates the seeds with its immemorial message of life 

The dance generates destiny under the same laws that connect the flower to the breeze 

Under the sunflower of harmony We are all one 

(Vertaling:)

De kracht die ons drijft
is dezelfde die de zon doet ontbranden,
die de zeeën bezielt en de kersenbomen doet bloeien

De kracht die ons beweegt
is dezelfde die de zaden wakker schudt
met zijn oeroude boodschap van Leven

De dans roept het lot op
onder dezelfde wetten die
de bloem met de wind verbinden

Onder de zonnebloem van harmonie
zijn we allen één….

Wanneer voel jij tot in al jouw cellen dat je leeft? Kan, mag, wil, durf jij daar van te genieten?

De VitaBiodanza groep in Sittard is in oktober nog open voor nieuwe deelnemers. Daarna sluit de groep voor een half jaar. Wil je ook eens meedoen? Meld je voor 3 proeflessen voor €35,- (normaal €51,-) aan via https://vitabiodanza.nl/aanmelden/ , 06-20826410 of Je bent van harte welkom, tot dan(s)!

Wil je ook biodanza doen en woon je niet in (de omgeving van) Sittard? Kijk op de site van de VBN (Vereniging Biodanza Nederland   voor een docent of groep bij jou in de buurt!