I Have a Dream….

I have a dream….

Ik koesterde een droom. Om mensen de kans te geven hun kracht te vinden om hun levenspad te gaan en hun eigen droom waar te maken. Die droom heb ik 20 jaar in de wereld kunnen zetten via mijn trainings- en coachingbureau Sulis. En via VitaBiodanza: door het geven van biodanza lessen zag ik hoe mensen veranderden, transformeerden zelfs. Dat ze hun levensvreugde ontdekten, meer zelfvertrouwen kregen, hun grenzen durfden aan te geven en ja, voor hun eigen droom gingen.

Die droom heb ik nog steeds. Ik heb er zelfs het thema van mijn afstudeerscriptie voor mijn laatste jaar van de Biodanza opleiding van gemaakt. Over hoe je met behulp van biodanza je dromen waar kunt maken.

Dag droom

En toen kwam de corona crisis. Met als gevolg dat ik geen trainingen meer kon geven, geen werkvloercoaching én geen biodanza lessen. Dag droom. Dít mag niet meer, dát kan niet meer. Geen nabijheid, aanrakingen, fysiek contact. Alles online, via Zoom, Skype, Teams en zo meer.

Zelfs binnen mijn biodanza beroepsvereniging speelde de vraag of we biodanza zonder fysiek contact en met afstand eigenlijk nog wel mochten, wilden, konden doen.

Overal waar ik keek zag ik muren

Toen ik daar zo mee bezig was, zag ik al dagdromend die muren letterlijk voor me. Ik zag mezelf heen en weer lopen, op zoek naar…? Een deur! Een uitgang! In die dagdroom gaf ik mijzelf vervolgens vleugels om er boven te gaan vliegen. Net zoals de Griekse Icarus die op die manier uit het labyrinth waarin hij gevangen zat, kon ontsnappen. En zo kon ik, erboven zwevend, zien dat het niet een doodlopende weg was waar ik op dacht te dwalen. Het was een weg in een doolhof waar ik de hoek om kon gaan, of een deur door, op weg naar de uitgang in de verte.

Het helpt mij vaak om even afstand te nemen van iets waar ik in vast zit. Het vanuit een ander perspectief te bekijken. Het grotere geheel te kunnen overzien, net als een kraanvogel in de lucht. Waar ben ik mee bezig? Waar wil ik naar toe? En hoe kom ik daar? Als vanzelf verschijnen dan creatieve ideeën en oplossingen. Geen muren maar deuren.

Deuren vinden

Ja, daar herken ik mijzelf in: altijd op zoek naar mogelijkheden, oplossingen, uitwegen. “Kanniet ligt op het kerkhof en Gaatniet ligt ernaast” zei ik laatst nog tegen mijn moeder. Ze vroeg zich af of ik met al die maatregelen ooit nog biodanza zou kunnen geven.

Biodanza is de dans van het leven

Biodanza is de ‘dans van het leven’. Het nodigt mij uit om met mijn leven te dansen. Niet altijd rechtdoor of via voorgeschreven pasjes. Maar zoals het leven zich aandient: soms even achteruit omdat er een blokkade opdoemt. En vervolgens erlángs, vloeiend, zoals water langs een rotsblok in de rivier stroomt op weg naar haar eindbestemming: de zee.

Het vinden van deuren, in mijn droom blijven geloven en weten dat het goed komt: dat is positieve energie die positieve energie aantrekt. En kijk…. Volkomen onverwacht voor mij en mijn collega’s kwam gisteravond geweldig nieuws: de danssector mag per 1 juli weer open! Nou hadden we dat, dankzij de inspanningen van de koepelorganisatie Dansondernemers, al zien aankomen. Het mooie en onverwachte was echter dat de 1,5 meter norm niet meer nodig is voor de danssector en dat we elkaar weer mogen aanraken! Yess! Muren weg, deuren open: mijn droom mag weer wakker worden.

Dansen voor vitaliteit

De komende tijd kunnen we weer bewegen en dansen op muziek om onze vitaliteit te versterken. want dat kunnen we allemaal na al die weken van thuis zijn, minder bewegen of juist hard werken onder grote druk en stress heel goed gebruiken. Vitaler worden, bewegen, ons immuunsysteem versterken en zo van binnenuit krachtiger worden zodat welk virus dan ook minder of geen kans krijgt. Dag droom, daar ben je weer!

Heb jij ook een droom waar een muur voor staat? Wat zou een deur voor jou kunnen zijn?

Jouw droom vormgeven, ontdekken waar je heen wil met je leven, boven jouw leven uitstijgen om het grotere geheel te zien, andere wegen vinden als je vast dreigt te lopen, je creativiteit herontdekken, vloeiend leren meebewegen met het leven: dat zijn allemaal prachtige biodanza oefeningen om jou te ondersteunen op jouw levenspad, of wellicht om jóuw droom waar te maken. Net zoals biodanza mijn kwaliteiten daarvoor heeft versterkt. Wil je het zelf ervaren? Ik nodig je van harte uit!

De VitaBiodanza groep gaat op 4 augustus weer open voor nieuwe mensen. Kom je mee dansen? Meld je dan > hier > aan voor 3 proeflessen voor 35 euro (normaal €50,-). Je bent van harte welkom, tot dan(s )!

Wil je ook biodanza doen en woon je niet in (de omgeving van) Sittard? Kijk op > deze site van de VBN (Vereniging Biodanza Nederland) > voor een docent of groep bij jou in de buurt.