Hoe voorkom je ‘huidhonger’?

Hoe voorkom je ‘huidhonger’?

Huidhonger, een voor mij triest woord voor het soms intense verlangen naar een aanraking, streling, een knuffel, een omhelzing. Iets wat veel mensen in deze ‘nieuwe anderhalvemeter samenleving‘ erg missen. We schudden geen handen meer, mogen elkaar geen zoen geven, een fijne massage is ‘gevaarlijk’.

Wij mensen zijn sociale wezens. Via fysiek contact laten we weten dat we elkaar mogen, dat we erbij horen, dat we geliefd zijn. Zonder deze verbindingen kunnen mensen gestrest raken en zelfs depressief worden, zo blijkt uit onderzoek. Aanraking is een primaire levensbehoefte. Niet alleen als we ons vreugdevol voelen, met name bij pijn en verdriet.

De basis van Biodanza is het ervaren van warme, affectieve verbindingen met elkaar. Via fysiek contact met de ander of met de groep leren we bijvoorbeeld ons af te stemmen, onze behoeften en wensen over te brengen, begrip te hebben voor ieders eigenheid, grenzen aan te geven en te respecteren. Zo groeien we als mens temidden van andere mensen en ontdekken we nieuwe kwaliteiten bij onszelf en elkaar. Dit versterkt onze eigenwaarde en zelfvertrouwen.

Het is op dit moment door het Corona virus niet mogelijk om aan biodanza lessen deel te nemen, omdat fysiek contact vanwege de gezondheid en veiligheid niet mogelijk is. Daarom geven ik en de meeste van mijn collega docenten nu online les. Toch missen we allemaal het fysieke contact!

Wat kan dan wél? Verbinding maken met jezelf, zoals jezelf aanraken, knuffelen, goed voor jezelf zorgen, zelfmassage. Dat wekt net zo goed oxytocine op, het knuffelhormoon. Goed voor stressvermindering en versterking van je immuunsysteem! In > dit artikel > lees je meer tips.