Grenzen aangeven = “nee” durven zeggen

Grenzen aangeven = “nee” durven zeggen


Als je écht iets voor elkaar wil krijgen, moet je vaker “nee” zeggen. Aldus Steve Jobs: ‘Focussing is about saying “no”‘. Maar ja, “nee” zeggen met een goed gevoel is een hele kunst!

Want dan heb je ook om te gaan met de kritiek of de teleurstelling van degene tegen wie je “nee” zegt. En daar houden we niet zo van. Zeker niet als het een collega of leidinggevende betreft. We zijn vaak bang voor de consequenties. Dan maar liever “nee” zeggen tegen jezelf…. Die gevolgen zijn vervolgens voor jou, vooral als je te weinig je grenzen aangeeft.

Tja hoe dan wél? Communicatie is het toverwoord. Duidelijk zijn, vanuit jezelf praten en niet aanvallen. Bereid het gesprek goed voor en stel je assertief op. Daarmee straal je zelfrespect uit. Duidelijkheid en eerlijkheid zijn bouwstenen voor een relatie, ook op je werk.

Zo zorg je goed voor jezelf, en van daaruit ook goed voor een ander. Dat wordt gewaardeerd en levert meer op dan altijd maar “ja” zeggen. Meer tips over dit thema vind je in > dit > artikel. En in de les over ‘de Tijger‘ van 28 september, waarin assertiviteit centraal staat.