Blog les 8 sept: ‘Wat brengt ontspannen genieten jou?’

Blog les 8 sept: ‘Wat brengt ontspannen genieten jou?’

Ontspanning na inspanning

Gisteren hebben we gedanst met Genieten door Ontspanning als balans na inspanning, actie, werken, dingen doen. Ontspanning vraagt jou om te vertragen, los te laten, overgave. Uit je hoofd, naar je gevoel en in je lijf.

Kans om te verwerken

Zodat je beter kunt voelen wat je op dat moment nodig hebt. Als je altijd maar doorgaat met bezig zijn, met werken, geef je je lichaam en je brein geen kans om alles te verwerken wat je meemaakt, om alle prikkelsen ervaringen een plek te geven. En dat is wel belangrijk want zo kan jouw systeem een keuze maken in wat voor jou bruikbaar is en wat niet van belang is.

Pas op de plaats

Ontspanning is niet alleen lichamelijk als evenwicht voor inspanning en actie. Ontspanning kan ook op emotioneel gebied zijn. Als je iets heftigs hebt meegemaakt, of je bent heel hard aan het werk met jezelf om oude stukken of oude pijn te transformeren, is het ook goed als je af en toe even pas op de plaats maakt. Af en toe niks meer hoeft, omdat het goed is zo. Omdat jij goed genoeg bent. Om de groei even de groei te laten en te rusten bij jezelf, terug te gaan naar jezelf, naar jouw innerlijke rust en helderheid.

Even wat anders

Ontspanning kan ook op mentaal gebied. Als je heel veel met je hoofd bent bezig geweest, veel hebt nagedacht, opgelost, bedacht, zitten je hersenen op een gegeven moment gewoon vol. Ook dan is het goed om even te stoppen en iets anders te gaan doen. Misschien wel op een van de andere gebieden zoals lichamelijk. Even gaan wandelen, in de tuin werken, een eindje gaan fietsen, het huis poetsen. In ieder geval iets wat jou geen stress geeft. Of je zoekt verbinding met iemand anders, op bezoek gaan, samen ergens naartoe gaan, andere mensen ontmoeten. Plezier maken, of je hart luchten. Dat kan ook heel ontspannend zijn.

Genieten van stilte

Ontspanning kan ook op sociaal gebied. Het kan heel relaxt zijn om andere mensen te ontmoeten en te genieten van fijne dingen samen doen. Voor iedereen is dat weer anders. Maar het kan ook andersom zijn, als je juist heel veel bij anderen bent geweest, en het was heel intensief, dat je de behoefte voelt om je even terug te trekken en te genieten van de stilte, van verbinding met jezelf, om weer bij jezelf thuis te komen. Dat is voor iedereen verschillend.

Evenwicht en harmonie

Ik denk dat het toverwoord hier is: balans. Dat je blijft kijken of je in evenwicht bent. Als het gaat om genieten maak je verbinding met zowel je gevoel als met je lichaam. En dan met name met het onderste gedeelte van je lichaam, je eerste 3 chakra’s, die het gebied zijn van genieten. Genieten in soepelheid, vloeiendheid, smeuïgheid.

Als je kunt genieten van ontspanning vind je innerlijke rust en harmonie. We hebben gisteren onder andere gelopen met plezier, met oefeningen om onze 3 centra (hoofd, hart, bekken) te ontspannen, gedanst met melodie en smeuïgheid, met genieten van ons lichaam. Heerlijk om van te genieten en te ontspannen!

Als jij hard hebt gewerkt, van welke manieren van ontspannen kun jij dan heerlijk genieten? In je eentje of met anderen?

De VitaBiodanza groep in Sittard is in de maand september nog open voor nieuwe deelnemers. Wil je ook eens meedoen? Meld je voor 3 proeflessen voor €35,- (normaal €51,-) aan via https://vitabiodanza.nl/aanmelden/ Je bent van harte welkom, tot dan(s)!

Wil je ook biodanza doen en woon je niet in (de omgeving van) Sittard? Kijk op de site van de VBN (Vereniging Biodanza Nederland voor een docent of groep bij jou in de buurt!