Blog les 6 oktober: ‘Dankjewel hoor!’

Blog les 6 oktober: ‘Dankjewel hoor!’

Dankbaarheid naar jezelf

‘Genieten in dankbaarheid’ was het lesthema van gisteravond. Naar jezelf, naar anderen, naar het leven.

Dankbaarheid naar jezelf voor de stappen die jij in je leven gezet hebt om te worden tot wie je nu bent. Waar ik zelf zo dankbaar voor ben is dat ik als biodanza docent hoor en zie dat mijn cursisten bereid zijn in hun eigen spiegel te kijken en deze stappen ook te nemen, in compassie naar zichzelf. En dat mijn lessen daar aan mogen bijdragen.

De juiste keuzes maken

Integratie, waar we gisteravond een aantal oefeningen in hebben gedaan, betekent dat dat wat je doet, voelt en denkt met elkaar samenwerkt, op 1 lijn staat. Stappen nemen, doen, voelen of het klopt voor jou, en van daaruit keuzes maken. Ik heb mijn cursisten daar vaak voor uitgenodigd. En ook in mijn eigen leven kan ik dat steeds meer. Gewoon dóen, soms vanuit intuïtie zonder er bij na te denken. En dan voelt dat zó goed als ik vervolgens zie wat er gebeurt dat ik er niet eens meer over hoef na te denken. Dan klopt het gewoon en is het rustig van binnen. Voor mij is het volgen van mijn intuïtie de ultieme balans tussen doen, voelen en keuzes maken. En vervolgens een helder weten, intuïtief weten dat het zo goed is, met alle vertrouwen. Het heeft me fijn nieuw werk gegeven en een nieuwe opleiding in het vooruitzicht.

Mest of humus?

Daar ben ik dankbaar voor, voor al die heftige momenten in mijn leven vooral ook de afgelopen 3 jaar. Het heeft me gemaakt tot wie en wat ik nu ben en daar ben ik heel blij mee. Mijn schooldirecteur zei eens tegen me, toen ik zei dat ik baalde van wat ik al allemaal aan heftigs in mijn leven had meegemaakt: “Marie-José, alle mest die jij in je leven bent tegen gekomen, was de humus voor de groei naar wie je nu geworden bent”. En toen was ik er ineens niet meer boos om, maar dankbaar

In dankbaarheid loslaten

En dat is het mooie hè. Dat je in essentie jezelf bent, onveranderlijk, en ondertussen voortdurend transformeert. Je laat los wat jou heeft gemaakt tot wie je nu bent, omdat je dat niet meer nodig hebt om verder te kunnen groeien.

Dankbaar naar anderen

Dankbaarheid naar jezelf, dankbaarheid naar anderen. Voor alle liefde, tederheid, aandacht en zorg die ik van anderen hebt ontvangen tot nu toe. Dat heeft mij een emotionele rijkdom gegeven die ik in dankbaarheid en overgave mag ontvangen en weer verder geven, de wereld in. Kadootjes die niks kosten en onbetaalbaar zijn. Deze kadootjes hebben mij gemaakt tot wie ik ben op dit moment.

Anderen zijn een spiegel

Anderen houden ook jou vaak een spiegel voor, in alle liefde als je dat zo wil zien al voelt dat niet altijd zo, het kan soms ook kwetsend zijn. En het is altijd voor jou toch weer een kans om een stukje verder te groeien. Om te zien wat daar achter die pijn zit in jouw schaduw, welke overleefdelen je daardoor hebt, om te ont-dekken wat je mist in je leven. En zo te groeien in je gezonde delen. Kun, wil, durf, je ook dat van een ander in dankbaarheid aan te nemen en te ontvangen?

Dankbaarheid naar het Leven

Dankbaarheid naar jezelf, naar anderen, naar het Leven. Het Leven dat we gekregen hebben van onze ouders. Het Leven met alles wat er is, ons lichaam, onze emoties, gedachten, onze karaktereigenschappen

Van de schaduw naar het Licht

Je kunt ook dankbaar zijn voor de geschenken en levenslessen die jij in dit leven hebt gekregen, waardoor jij bent gegroeid naar die mooie mens die jij nu bent. Dankbaarheid te voelen ook voor dat wat nog uit dat verleden in jouw schaduw is, waarvoor het leven liefdevol situaties op jouw pad zet die jou iedere keer weer uitnodigen dat naar het Licht te brengen. Hoe moeilijk en pijnlijk dat soms ook is, het is iedere keer weer een kans om te veranderen, transformeren en helen. Misschien wel júist in deze weer onzekere tijden.

Dankbaar dat je bent wie je bent

Om dan aandacht te geven aan wat mooi en fijn is in jouw leven… om wie je bent, waar je bent en wat je doet. Geniet van jezelf, geef liefdevolle aandacht aan jezelf, om jouw levenskracht en levensvreugde te versterken. Dankbaar zijn dat je mag leven, met alles wat er is en wie je bent.

Een hierbij passend gedicht van Rumi (Sufi dichter uit de 13e eeuw):

You were born with potential.
You were born with goodness and trust.                                                            You were born with ideals and dreams                                                       You were born with greatness.
You were born with wings.
You are not meant for crawling, so don’t.
You have wings.
Learn to use them and fly…

De VitaBiodanza groep in Sittard is in oktober nog open voor nieuwe deelnemers. Daarna sluit de groep gedurende 4 maanden voor een verdiepingstraject. Wil je nu nog graag eens meedoen? Meld je voor 3 proeflessen voor €35,- (normaal €51,-) aan via https://vitabiodanza.nl/aanmelden/ , 06-20826410 of Je bent van harte welkom, tot dan(s)!

Wil je ook biodanza doen en woon je niet in (de omgeving van) Sittard? Kijk op de site van de VBN (Vereniging Biodanza Nederland voor een docent of groep bij jou in de buurt!