Blog les 6 juli – Vier de Zomer, Dans jouw Leven!

Blog les 6 juli – Vier de Zomer, Dans jouw Leven!

Gisteravond 6 juli hebben we voor het eerst na 9 maanden weer met elkaar gedanst in de VitaBiodanza zomercursus van 10 lessen ‘Vier de Zomer, Dans het Leven’.

Wennen en herkennen

En ja, het was weer even wennen. Wennen aan met elkaar zijn, geen 1,5 m afstand meer hoeven houden – hoewel we dat toch zoveel mogelijk hebben gedaan- en weer bewegen op allerlei mogelijke manieren. Het bijzondere vond ik dat dat wennen eigenlijk maar heel kort was. Alsof onze lichamen en ons gevoel al heel snel aangaven “Oh ja, dit herken ik, toen was het zo fijn en nu is het wéér fijn”. Het goede gevoel dat we altijd hadden als we met biodanza bezig waren, was heel snel weer terug.

En dat klopt als je kort of lang iets doet wat fijn is, wat plezierig en genieten is, wat iets oplevert zoals een prettiger leven, minder klachten, jouw eigen groei. Ook al stop je er tijdelijk of langer mee, dit positieve komt in je geheugen terecht en verdwijnt niet zomaar. Met name niet (nooit!) in je emotionele geheugen en al helemaal niet in je oerbrein. Ons oerbrein scant 24/7 (ja ook ’s nachts) de omgeving en de mensen in onze omgeving op ‘veilig’ en ‘vrienden’. En dat wat daarin als positief wordt ervaren door ons oerbrein, wordt opgeslagen in ons geheugen. Om dan meteen weer actief te worden zodra we in dezelfde omstandigheden terecht komen als indertijd. Onze gevoelens en herinneringen komen weer terug en ‘het voelt als vanouds’.

Biodanza en positieve ervaringen

Dat geldt met name ook voor biodanza dat zich richt op het geven van positieve ervaringen. Met de oefeningen, de muziek, de uitleg, de mensen waar je mee danst. Al deze ervaringen komen in jouw motorische en emotionele geheugen terecht en helpen jou in positieve zin om te groeien en nieuwe kwaliteiten te ontwikkelen. Je hoeft er niet over na te denken, het gebeurt gewoon. En precies dát gebeurde gewoon gisteravond, ik zag het aan de gezichten van degenen die al langer dansten en nu ‘eindelijk weer mochten’. De vreugde, het genieten, het ‘o ja’, de grote smiles ook na afloop, ook bij de nieuwe mensen. Dat gaf mij voldoening als docent want dat vind ik zó mooi om te zien!

Een oefening raakte mij als docent

‘Dans jouw leven’ was het thema van gisteravond. Met name één oefening ging daar helemaal over: de oefening van ‘Dans van het zaadje’. Waarin je uitdrukking mag geven aan jouw leven, vanaf het begin als zaadje in de grond tot wie je nu bent: volwassen, uitgegroeid, in volle bloei. Om expressie te geven aan hoe mooi en bijzonder je bent, vrucht te dragen en deze kwaliteiten aan te bieden aan de wereld.

Deze oefening te doen raakte mij als docent ook: pas gisteravond kon ik zelf vóelen hoe ik het lesgeven gemist heb. Dat mijn hart dan gaat dansen, mijn ziel blij wordt. Ja! Hier doe ik het voor, dit is mijn droom, dit lesgeven is de manier waarop ik mijn eigen vruchten, gevormd na zoveel levenservaring, mag uitreiken aan de wereld. Soms wéét ik het wel maar realiseer ik het mij pas echt als ik het dóe en voel wat er dan gebeurt… Dat is voor mij pas echt genieten

Creatief bouwen aan de les

Volgende week weer een nieuwe les, een ander lesthema, andere muziek. Ik ga er vandaag weer aan bouwen en ik verheug me er al op. Het vormgeven van de les is al een proces op zich dat bij mij veel losmaakt en me bij mezelf laat terugkomen. Alsof het thema al in mij begint te leven terwijl ik met mijn creativiteit bezig ben. En laat dat nu net het levensgebied zijn waar we volgende week mee gaan dansen.

Heb jij een herinnering aan iets dat jij heel fijn vond om te doen? Waar gaat jouw hart van zingen? Wat zou jij graag nog eens willen doen en met wie?

Wil je ook eens meedoen?

Ben je naar aanleiding van dit blog nieuwsgierig geworden? Je kan nog 2 keer vóór de zomer (13 en 20 juli) meedoen en ná de zomervakantie, vanaf 7 september, gaan we verder met de Zomercursus ‘Vier de Zomer, Dans het Leven’. Meld je graag even tevoren voor 3 proeflessen voor €35,- (normaal €51,-) aan via 06-20826410, er zijn nog 2 plekjes vrij in onze groep. Meer informatie vind je op https://vitabiodanza.nl/aanmelden/

Je bent van harte welkom, tot dan(s)!

Wil je ook biodanza doen en woon je niet in (de omgeving van) Sittard? Kijk op de site van de VBN (Vereniging Biodanza Nederland   voor een docent of groep bij jou in de buurt!