Blog les 4 aug: ‘Hoe heb je aandacht voor jezelf?’

Blog les 4 aug: ‘Hoe heb je aandacht voor jezelf?’

Blije momenten

Gisteravond hebben we als start van de Zomercursus ‘La Dolce VitaBiodanza’ gedanst met het lesthema ‘Aandacht voor Jezelf’. Hoe dan? Waarom? Wanneer?

Soms zijn het mooie momenten waarin je aandacht voor jezelf hebt. Als jou iets heel goed gelukt is. Als je een mooie nieuwe kwaliteit van jezelf ontdekt waarvan je het vermoeden niet eens had dat je die bezat. Als je een gevoel of emotie krijgt van geluk, blijdschap, vreugde. Als je iets voor elkaar krijgt waar je al zó lang mee bezig was. Als er een langgekoesterde droom uitkomt! Yess! Blij met jezelf, aandacht voor jezelf.

Moeilijke momenten

En soms gebeurt er iets dat andere emoties of gevoelens oproept zoals boosheid, verdriet, angst waardoor je even een pas op de plaats moet maken. Dan moet er iets van buitenaf gebeuren om druk druk moe moe even te stoppen. Een wereldwijd virus of een heftige gebeurtenis in je gezin of familie. Of iets van binnenuit: een ziekte, burn-out, een innerlijk proces dat al je aandacht vraagt. Misschien ben je dan niet blij met jezelf en heb je misschien wel gedwongen aandacht voor jezelf.

Naar buiten of naar binnen?

Zo beweeg je zelf steeds tussen gebeurtenissen die jouw identiteit verder laten groeien. Situaties die jouw zelfvertrouwen, zelfbewustzijn versterken, waarin je je plek kunt innemen en in je kracht kunt gaan staan, waarin je actie kunt ondernemen om verder te komen op je pad. De beweging naar buiten toe. En situaties die vragen om naar binnen te keren, stil te staan bij jezelf, te voelen wat er is of wat om aandacht vraagt door middel van zelfonderzoek. Een voortdurende groei door mee te bewegen met wat zich aandient, van buiten naar binnen en weer naar de buitenwereld en weer terug naar binnen.

Levenslessen om te groeien

Het leven zet lessen op mijn pad die ik vaak wel herken omdat ik ze al vaker ben tegen gekomen. Alweer. Nee hè. Net leraren die steeds terugkomen tot ik mijn les begrepen heb. Dan kan ik mijzelf verwijten maken dat ik iedere keer weer in diezelfde valkuil donder en dat ik een sufferd bent. Ik kan ook milder naar mezelf zijn en mezelf vergeven, omdat ik iedere keer mijn best doe om het anders te doen. Omdat ik van mezelf houd en op mezelf vertrouw dat dit een manier is om te groeien, hoe pijnlijk ook soms, om nog meer die mooie mens te worden die ik was voorbestemd om te zijn.

Ho’oponopono

In Hawaï hebben ze daar een heel mooi sjamaans ritueel voor: > Ho’oponopono > . Het zijn 4 zinnen die je kunt zeggen: Het spijt me. Vergeef me alsjeblieft. Dankjewel. Ik hou van je. Toen ik het lied Ho’oponopono voor het eerst in een biodanza les hoorde, raakte het me diep omdat ik net in een conflict met mijn toenmalige partner zat. Maar toen ik me er in ging verdiepen, raakte het mij nog meer want ik begreep dat ik deze 4 zinnen juist tegen mezelf mocht zeggen: Het spijt me. Vergeef me alsjeblieft. Dankjewel. Ik hou van je.

Jezelf vergeven

Vanwege die les die ik nog steeds niet begrepen had. Vanwege wat ik tegen mezelf zei om mezelf kleiner te maken. Vanwege mijn gebrek aan kracht of zelfvertrouwen misschien. Vanwege niet goed voor mezelf te zorgen. Dat ik iedere keer weer mezelf daarin mocht en mag vergeven en van mezelf mag blijven houden. Dat is een andere, misschien wel nieuwe manier van denken over mezelf. Ik ben een prachtig mens hier op aarde, deel van het grote geheel van de Kosmos. Zelfcompassie, zelfliefde.

In dienst van Licht en Liefde

En dat is wat biodanza jou wil aanreiken. In heel veel oefeningen en met heel zorgvuldig uitgekozen mooie muziek die je raakt. Als uitnodiging om met compassie naar jezelf te kijken, teder te zijn voor jezelf, van jezelf te houden en jouw kwaliteiten in dienst te stellen van het Licht en de Liefde. Eerst het licht en de liefde voor jezelf.

Waarin zou jij jezelf graag willen vergeven?

Vanaf 4 augustus is de VitaBiodanza groep in Sittard weer open voor nieuwe deelnemers. We zijn begonnen met de zomercursus van 10 lessen ‘La Dolce VitaBiodanza’. Kom je mee dansen? Meld je voor 3 proeflessen voor €35,- (normaal €51,-) of voor de hele cursus van 10 lessen voor €150,- (normaal €170,-) aan via https://vitabiodanza.nl/aanmelden/ Je bent van harte welkom, tot dan(s)!

Wil je ook biodanza doen en woon je niet in (de omgeving van) Sittard? Kijk op de site van de > VBN (Vereniging Biodanza Nederland) > voor een docent of groep bij jou in de buurt!