Blog les 25 aug: ‘Hoe geef jij aandacht aan de wereld?’
Live aandacht
Aandacht hebben voor anderen binnen mijn vriendenkring, familie, woonplaats, mijn werk, mijn land. Door mensen te zien, te horen, te voelen kan ik voor 100% ‘live’ contact hebben. Ik zie de ander met zijn of haar lichaamstaal, ik hoor bij de ander hoe de stem klinkt, wat de gemoedstoestand is. Ik kan de ander voelen niet alleen lijfelijk maar ook de energie van de ander, omdat ik daar gevoelig voor ben. Zo kan ik alle aandacht voor de ander hebben.
De wereld onder handbereik
Natuurlijk zijn er ook andere manieren om me te verbinden met anderen. Via de telefoon, internet, social media, ik zie anderen op tv, in de film, in boeken en tijdschriften. Meer dan vroeger, zo’n 50 jaar geleden, is de wereld heel dichtbij gekomen, heel klein geworden. De hele wereld is met één knop onder handbereik gekomen. Als ik zou willen, zou ik de hele dag aandacht kunnen hebben voor de hele wereld.
Voordelen en nadelen
Dat kan een voordeel zijn maar ook een nadeel. Het voordeel is dat ik veel meer dan vroeger weet wat er in de wereld gaande is. Overal op de wereld is er wel iemand die ergens op dat moment aandacht voor heeft of vraagt. Het nadeel is dat mijn aandacht kan versplinteren. Gemiddeld hebben we op internet minder dan 3 seconden aandacht voor iets. Daarna vraagt iets anders weer onze aandacht. Als je iets te melden hebt moet je die boodschap binnen 3 seconden brengen, anders is de aandacht van de ander alweer weg.
Boodschap in 3 seconden?
Maar belangrijk nieuws kun je niet altijd in 3 seconden proppen. De klimaatverandering op deze aarde, de biodiversiteit die we in hoog tempo vernietigen, het vluchtelingen-vraagstuk, de verdeling van geld tussen rijk en arm, ziekten en natuurrampen die de armste mensen op aarde keihard treffen. Die boodschappen kun je niet in 3 seconden brengen, dat vraagt meer tijd en aandacht.
Geen tijd? Stress voor het oerbrein
Helaas zien we dat steeds meer mensen en met name jongeren hun aandacht inderdaad maar een paar seconden kunnen vasthouden. Wij raken heel snel afgeleid. En dat is funest voor ons brein, want dat blijft daardoor de hele dag alert. Waar is nieuwe informatie te vinden? Is dat wat we zien of horen goed of slecht voor ons? Ons oerbrein moet voortdurend shiften tussen veilig of bedreigend en daar heeft het tijd voor nodig. Die tijd gunnen we ons op deze manier niet, waardoor het voortdurend overbelast wordt. Met als gevolg: stress en een onvermijdelijke burn-out. Beroepsziekte nummer één op dit moment.
Mijmeren
Wat kunnen we doen om dit te voorkomen? Heel simpel: ons brein meer rust gunnen. Veel meer kleine pauze-momenten inlassen waarin we ons brein de kans geven alle binnengekomen informatie ofwel weg te gooien ofwel op de juiste plek in ons geheugen op te bergen. En dat kunnen we het beste tijdens zo’n pauze moment waarin we even helemaal niks doen. Mijmeren, wie doet dat nog? Wat rondlummelen, wat aantuttelen, even chillen. Zodat we daarna onze aandacht weer kunnen focussen op één ding.
Multitasken en aandacht
Je hebt er tegenwoordig hele trainingen in: mindfulness, meditatie, aandachtstraining. Miljarden worden daar wereldwijd aan verdiend. Maar is het zo moeilijk om aandacht te geven aan één ding tegelijk? Ja, want we denken dat we allemaal moeten multitasken. Dan zijn we goed bezig. Helaas blijkt uit onderzoek dat dat niet waar is. Ons brein kan dat niet. Als we meer dingen tegelijk doen, besteedt ons brein aan al die dingen maar half aandacht. Waardoor het veel langer duurt voor we het af hebben en de kans op het maken van fouten veel groter is.
Wereldvraagstukken en kevertjes
Dus hoe dan wel? Het helpt om die aandacht te geven aan één ding tegelijk met al je zintuigen. Door het te zien, te horen, te voelen, te ruiken, te proeven. Dat gaat niet in 3 seconden, daar heb je een paar minuten voor nodig. Al die tijd kan je brein focussen en tot rust komen. Zo kun je alle ervaringen die belangrijk zijn tot je nemen. Van de grootste wereld vraagstukken tot het kleinste kevertje dat over je hand loopt.
Wat je aandacht geeft groeit – en bloeit
Daardoor kun je de wereld met nieuwe ogen zien en je hart er voor openen. Zo kun je ook in alle aandacht creatieve oplossingen bedenken voor wereldproblemen. Zelf, met een ander, met groepen mensen, met bedrijven en organisaties. Als je elkaars aandacht met elkaar verbindt kun je een groot veld van energie creëren waarin heel veel mogelijk is. Aandacht voor de wereld, aandacht voor oplossingen die de wereld mooier maken en al het moois dat zich in de wereld bevindt kunnen laten groeien en bloeien. Wat je aandacht geeft groeit en bloeit.
Aandacht voor jezelf, aandacht voor de ander, aandacht voor de wereld om die nog mooier te maken dan ze nu al is. Daar hebben we ook dinsdagavond 25 augustus weer mee gedanst. Biodanza oefeningen nodigen je uit om aandacht te geven aan een ander, de tijd te nemen, al je zintuigen te gebruiken. Om dat wat er speelt in de wereld, hoe groot of klein ook, op te merken en binnen te laten komen. Om tot rust te komen en alle tijd te nemen om nieuwe ervaringen op te doen.
Aan welke dingen of mensen zou jij meer aandacht willen geven dan je op dit moment doet? Hoe doe je dat nu en wat zou je dan anders doen?
De VitaBiodanza groep in Sittard is weer open voor nieuwe deelnemers. Wil je ook eens meedoen? Meld je voor 3 proeflessen voor €35,- (normaal €51,-) aan via https://vitabiodanza.nl/aanmelden/ of 06-20826410. Je bent van harte welkom, tot dan(s)!
Wil je ook biodanza doen en woon je niet in (de omgeving van) Sittard? Kijk op de site van de > VBN (Vereniging Biodanza Nederland) > voor een docent of groep bij jou in de buurt!