Blog les 22 sept: ‘Waar vrienden goed voor zijn?!’

Blog les 22 sept: ‘Waar vrienden goed voor zijn?!’

In verbinding zijn met jezelf

Vriendschap en liefde kun je niet voor een ander voelen als je die niet in je hart voor jezelf kunt voelen. In verbinding zijn met jezelf nodigt je uit om teder te kunnen zijn voor jezelf en jezelf te kunnen accepteren en begrijpen precies zoals je bent, vallend en weer opstaand van tijd tot tijd.

Veiligheid en geborgenheid laat een vriendschap bloeien

Als je zo in een warme verbinding bent met jezelf kun je je ook verbinden met een ander. In een vriendschappelijke, warme, affectieve en gelijkwaardige verbinding met een ander is er ruimte voor ontmoeting, nabijheid, afstemmen, aanraking, omarming, omhelzingen voor zover dat goed voor jou voelt. In die veiligheid kan in vertrouwen gedeeld worden van wat er vanbinnen leeft en gaande is. Dan is er geruststelling, kun je elkaar steunen, helpen, rusten bij elkaar en in die geborgenheid en koestering kan je genieten van de vriendschap.

Alle gevoelens en emoties horen bij een vriendschap

In die stevige basis is er ruimte voor gevoelens en emoties die niet altijd even gemakkelijk zijn. Want in het complexe veld van Affectiviteit horen álle gevoelens thuis. Ook de tegengestelde gevoelens zoals jaloezie en liefde, boosheid en blijheid, onveiligheid en veiligheid. De gevoelens die we niet fijn vinden, stoppen we meestal weg. Zeker als het emoties zijn. Maar iemand afwijzen of haten hoort er ook bij. We hoeven niet altijd iedereen maar lief, leuk en aardig te vinden. Als we deze gevoelens bij onszelf accepteren zijn we ook in staat om andere mensen te begrijpen, hen lief te hebben en vrienden met hen te zijn.

Oefeningen van verbinding bij Biodanza

Bij biodanza hebben we heel veel oefeningen om ons opnieuw te leren op een warme manier verbinding te maken met de ander. Dat begint al met de beginkring, waarbij iedereen gelijkwaardig is aan elkaar. Of de ander vanuit jouw hart uit te nodigen om samen te lopen of te dansen. “Ik zie jou. Ik wil graag met jou, wil jij met mij?”. Of oefeningen in het openen van ons affectieve centrum, ons hartgebied. Pas als de energie kan doorstromen, kun je ook voorbij je blokkades naar binnen gaan, naar je gevoelens en je vanuit je hartcentrum in vriendschap verbinden met de ander. Of met de ontmoetingen: met de ogen, de handen, ons hart.

Vrienden op je levenspad

Het is heerlijk om die oefeningen te doen met iemand waar je een innerlijke verbinding mee voelt. Ook al zijn we allemaal anders en verschillend, we erkennen en respecteren elkaar en kunnen elkaar steunen en begeleiden. Vrienden kunnen daarin nog meer voor jou betekenen: ze lopen en dansen met je mee op jouw levenspad, wat er ook gebeurt. Daar hebben we gisteravond mee gedanst!

Waar geniet jij van als je met jouw beste vriend(in) bent? Wat deel je het liefste met elkaar?

De VitaBiodanza groep in Sittard is in de maand september nog open voor nieuwe deelnemers. Wil je ook eens meedoen? Meld je voor 3 proeflessen voor €35,- (normaal €51,-) aan via https://vitabiodanza.nl/aanmelden/ , 06-20826410 of Je bent van harte welkom, tot dan(s)!

Wil je ook biodanza doen en woon je niet in (de omgeving van) Sittard? Kijk op de site van de VBN (Vereniging Biodanza Nederland voor een docent of groep bij jou in de buurt!