Blog les 21 sept: ‘Dans met het Nijlpaard

Blog les 21 sept: Dans met het Nijlpaard

Symbolen voor het leven

De afgelopen jaren hebben we met onze groep vaak gedanst met de 5 ontwikkelingsgebieden van biodanza: vitaliteit, seksualiteit, creativiteit, affectiviteit, transcendentie. Rolando Toro, de grondlegger van biodanza, wilde deze graag meer tastbaar maken en zocht voor die 5 levensgebieden symbolen uit de natuur, die we allemaal zouden kunnen herkennen.

Natuurelementen en dieren

Zo kwam hij uit bij de natuurelementen en de dieren die specifiek die natuurelementen vertegenwoordigen. Dit is wat hij vond: de tijger voor vitaliteit en vuur, de slang voor seksualiteit en aarde, het nijlpaard voor affectiviteit en water en de reiger voor transcendentie en lucht. Een mooie combinatie. Met deze dieren en elementen gaan we dansen tot aan de kerstvakantie. We beginnen met de dieren omdat die het dichtst bij de instincten liggen waar we de afgelopen 2 weken mee hebben gedanst.  

Jouw innerlijke jungle

De komende lessen nodigen jou uit om het dier in jou te respecteren. Het is niet de bedoeling dat je alleen de dieren buiten jou redt. De dieren binnenin jou hebben ook jouw aandacht nodig: het is jouw inwendige jungle. Ze staan voor jouw kwaliteiten, talenten en karaktereigenschappen die graag wakker gemaakt willen worden en willen worden gedeeld met de wereld. Daar gaan de oefeningen de komende lessen over. Welke eigenschappen herken jij in jezelf? En welke een beetje, of helemaal niet? Waar heb je misschien zelfs een aversie tegen?

Kwaliteiten en eigenschappen

Je hebt de kenmerken van alle 4 de dieren nodig. Ze horen bij elkaar en vullen elkaar aan. Als je ze alle 4 in je leven herkent, is er balans in jou. Tijger energie is bijvoorbeeld meer voor overdag die heeft meer adrenaline nodig, het is kinesthetische beweging, meer in de actie. Het nijlpaard is meer voor de avond. Het nijlpaard hoort bij cenesthetisch bewegen. Dat is bewegen met oog voor jouw welzijn, met veel plezier, heerlijk rustig. Het hormoon dat daarbij past is endorfine. En serotonine, het hormoon dat rust geeft. Pas dan wordt melatonine aangemaakt, het slaaphormoon. En kan je naar je lekkere bed toe.

Tijgerenergie

Toen ik in de biodanza opleiding begon met dansen met de 4 dieren ontdekte ik, en dat vond ik best schokkend, dat ik amper nijlpaardkwaliteiten in mijn leven had ingebouwd. Weinig tijd voor mijn gezin en familie, altijd maar door door druk druk moe moe. Heel veel tijgerenergie. Ik ben bewust toen meer nijlpaard gaan inbouwen in mijn agenda en leven.

Ecosysteem

We zijn gisteravond begonnen met dier nummer 1: het Nijlpaard. Het nijlpaard is het meest ecologische dier uit de dierenwereld. Hij is zijn eigen ecosysteem: hij is namelijk vegetariër, zijn tanden worden schoongemaakt door visjes, zijn drollen worden door visjes gegeten, en vogeltjes eten de insecten op zijn rug.

Genieten

De energie van nijlpaard gaat over gemeenschappelijkheid, genieten, vriendschap. Nijlpaarden zijn voortdurend met elkaar in contact, ze raken elkaar voortdurend aan in de kudde. Onze cultuur heeft meer weg van tijger gedrag dan dat het nijlpaardig is. En nu tijdens de Covid pandemie al helemáál niet meer. De les van gisteravond was daarom heerlijk traag, met oefeningen en muziek om tot rust te komen, eens even helemaal niks doen, met elkaar te genieten.

Modder

Nijlpaard zit in jouw buik, in je maag, in je ingewanden. Nijlpaard heeft veel sensualiteit, sinueusiteit, smeuïgheid, viezigheid. Over heel jouw lijf. Het dier leeft in de modder hè. Jouw innerlijke nijlpaard helpt je om goed voor jezelf te zorgen: goed eten kopen, warme handdoeken, bodylotion en olie voor na het bad. Chocolade.. Het leven vieren. Dolce far niente, la dolce vita, een bon vivant zijn. Misschien zijn we daar in Limburg wel goed in, ze noemen ons niet voor niets Bourgondiërs. Daarom zijn we na afloop nog nagebleven met wat lekkers om te knabbelen en te drinken. Was heel gezellig!  

De dans van het Nijlpaard                                                                                                                       De dans van het nijlpaard gaat over het gevoel van gewicht, zwaarte, sensualiteit, slaap. Over orale activiteiten (eten, gapen), contact met de anderen. Nijlpaard nodigt je uit om de angst los te laten om vies te worden en jezelf te bevuilen met modder…

Vraag: wat voor nijlpaard-energie heb jij in jouw  huis? Heb je een lekker bed, is er lekker voedzaam eten, een heerlijk bad? Nodig je vrienden uit om voor hen te koken? Wanneer raak jij jouw innerlijke nijlpaard kwijt, thuis of buitenshuis?

Kruip in de huid van….

De komende lessen nodig ik je uit om ieder dier te ZIJN, niet te doen alsof je het dier bent. Kruip in de huid van het dier. Zoals sjamanen dat doen. Iedere les een stuk of 12 oefeningen om het te ervaren, te voelen wat het met je doet en er keuzes in te maken. Aan jou om met de dieren te gaan dansen, we zijn begonnen met het nijlpaard. Laat jezelf verrassen en verras jezelf eens, daar nodig ik je voor uit!