Blog les 21 juli: ‘Zoek en Vind de Ander’

Blog les 21 juli: ‘Zoek en Vind de Ander’

Behoeften en verlangens van de ander

Gisteravond ging het thema van de les over zoeken en vinden van de ander. Een zoektocht, een vindtocht. Voor mij hangt dit zó samen met het thema van de les van 14 juli (‘Zoeken en Vinden van Jezelf’): als je jezelf niet kunt vinden, hoe kun je dat een ander vinden? Als je voor jezelf niet weet wat voor jou belangrijk is, waar jouw verlangens liggen, hoe kun je dan oversteken naar een ander en aandacht hebben voor de behoeften en verlangens van die ander?

De ander is een spiegel

Het Biocentrisch Principe dat een van de uitgangspunten is van biodanza gaat uit van het principe dat het leven centraal staat. Omdat alle leven, alle materie gemaakt is van hetzelfde sterrenstof en alles op die manier in het hele universum met elkaar verbonden is.

Dus als je op zoektocht, op vindtocht naar een ander gaat, ga je tegelijkertijd ook op zoek naar jezelf. Wat je ziet in een ander is slechts een spiegel van wat je in jezelf ziet. Het zit ook in jou anders zou je het niet kunnen herkennen. Misschien staat het bij jou in het licht of raakt het iets aan dat bij jou in jouw schaduwen verborgen is. Maar het is er wel. Op het moment dat je een ander ergens om zou veroordelen, veroordeel je het ook in jezelf. Op het moment dat je vreugde voelt voor of om een ander, voel je die vreugde ook voor jezelf.

Ubuntu

In Afrika noemen ze dat Ubuntu. ‘Ik ben omdat wij zijn’. De kern daarvan draait om menselijkheid. Het idee is dat een mens alleen gelukkig kan zijn als de ander dat ook is. En dat een mens zelf lijdt op het moment dat deze een ander ziet lijden. Op die manier zijn we allemaal met elkaar verbonden en hoeft niemand jaloers of wraakzuchtig te zijn.

Verbind-tocht vanuit je hart

Dat zou ook kunnen betekenen dat je blij kunt zijn voor een ander die plezier heeft, gelukkig is, ergens mazzel mee heeft ook al ben of heb jij dat zelf niet. Omdat je de ander dat gunt omdat die deel van jou is. Dat zou best soms een uitdaging kunnen zijn hè? Dat is je ego helemaal opzij zetten en je verbinden met de ander vanuit je hart.

Dan wordt het geen zoektocht of vind-tocht maar een verbind-tocht. Een reis vanuit jezelf naar verbinding met de ander.

5 gebieden om je te verbinden

En hoe doe je dat, een verbinding aangaan? Dat kan op zoveel gebieden. Lichamelijk, alleen al door de ander aan te raken, in zijn of haar cirkel te komen of de ander in jouw cirkel toe te laten. Of emotioneel: op gevoelsgebied door je gevoelens of emoties te laten zien of delen. Op mentaal gebied, door met elkaar te praten, te delen, van gedachten te wisselen. Op sociaal gebied, door elkaar te ontmoeten en iets te doen met elkaar. En dan maakt het nog uit of dat online is of zoals in de les in het echt, face to face, hand in hand. Of op spiritueel gebied, door te weten dat we allemaal met elkaar verbonden zijn en deel zijn van een groter geheel. Hoe kun je die verbinding het sterkste voelen?

Ogen zijn spiegels

Zo’n verbinding heeft eigenlijk niks te maken met de tijdsduur. Je kunt uren in elkaars nabijheid zijn, met elkaar praten of iets doen en toch dat diepere contact niet voelen. En je kunt elkaar voor een moment zwijgend in de ogen kijken en die band wél voelen. Omdat je elkaar weerspiegeld ziet in elkaars ogen. We hebben het gisteravond ontdekt in een oefening.

Afstand of nabijheid?

Gisteravond hebben we ervaren hoe we stapje voor stapje elkaar in deze groep weer konden vinden na al die weken van ‘social distancing’. Op grotere en kleinere afstand, net zoals het voor iedereen goed voelde. Daarvoor heb je een goede verbinding met jezelf nodig, met jouw centrum. Om te ervaren, te voelen en keuzes te maken of datgene waar ik jou toe uitnodig, ook klopt voor jou. Als ik je uitnodig om dicht bij de ander te komen: wil je, durf je dat, is dat fijn voor jou? Of wil je liever nog wat meer afstand bewaren? Dat is ook goed, ik nodig telkens iedereen uit voor zichzelf te kiezen en iedere les te ervaren en te zoeken naar wat voedend is en wat wellicht minder fijn is. Iedereen mag dat aangeven. We stemmen ons op elkaar af en respecteren elkaar daarin.

Het gaat om gelijkwaardigheid, begrip, respect van jezelf en van de ander. Het is mooi als je elkaar daarin kunt vinden.

In welke van de 5 gebieden verbindt jij je het liefste met een ander? Fysiek, emotioneel, mentaal, sociaal of spiritueel? Waarom voedt jou dat?

Vanaf 4 augustus gaat onze VitaBiodanza groep in Sittard weer open voor nieuwe deelnemers. We beginnen dan met de zomercursus van 10 lessen ‘La Dolce VitaBiodanza’. Kom je mee dansen? Meld je voor 3 proeflessen voor €35,- (normaal €51,-) of voor de hele cursus van 10 lessen voor €150,- (normaal €170,-) aan via https://vitabiodanza.nl/aanmelden/ Je bent van harte welkom, tot dan(s)!

Wil je ook biodanza doen en woon je niet in (de omgeving van) Sittard? Kijk op de site van de > VBN (Vereniging Biodanza Nederland) >  voor een docent of groep bij jou in de buurt!