Blog les 2 nov: ‘Dans met de Reiger’

Blog les 2 nov: ‘Dans met de Reiger’

 Blog VitaBiodanza les 2 november 2021: Dans met de Reiger

Reiger en Lucht

Het natuurelement dat bij reiger hoort is lucht. De hemel, buitenlucht, zuurstof, adem, longen. Alles wat stroomt.

Hoe hoger je vliegt, hoe meer je ziet

Reiger hoort bij fantasie, inspiratie, voorstellingsvermogen, omhoog gaan, overzicht hebben, panoramisch uitzicht, globaal kijken, visie van bovenaf. Hoe hoger je vliegt, hoe minder je oordeelt en hoe meer je begrijpt omdat je er van een afstand naar kunt kijken. Als je jouw omgeving verandert door omhoog te vliegen, verander je jouw kijk op het leven. Reiger geeft verlichting, maakt gebruik van intuïtie, staat voor tijdloosheid. Is verbonden met mystiek, met het oneindige. Hier hebben we een mooie oefening op gedaan.

Vrijheid en autonomie

Reiger staat voor het existentiële vliegen. Het belangrijkste thema van existentialisme, de basis van het bestaan, is vrijheid en de autonomie om jouw eigen wet te schrijven. Neem jouw ruimte in bezit, om in de wereld te zijn en jouw vrijheid te zoeken. Reiger stimuleert onafhankelijkheid: het loslaten, losscheuren van symbiotische situaties of pathologische afhankelijkheid.

Avontuur

De mens leeft momenteel in een afgescheiden wereld en is daardoor uitgeput. We hebben vrijheid nodig om de manier waarop we leven te veranderen, om onze levensstijl aan te passen. Om goede keuzes te maken waarin onze verlangens en wensen een leidende rol hebben. Daar hebben we reiger voor nodig, die ons de noodzaak laat zien om te veranderen, onze vleugels te spreiden, weg te vliegen en nieuwe horizonnen te verkennen, daar waar onze verlangens zich bevinden. Het avontuur tegemoet, voorbij de bekende grenzen. Heerlijk om daar mee te dansen!

Willen vliegen

Om te durven vliegen is het genoeg om het alleen maar te willen, om er zeker van te zijn dat jij in staat bent om te vliegen. Reiger staat voor het verlangen om te reizen.

Oneindigheid

Reiger versterkt de ervaring van lichtheid, gratie. Het langzame opstijgen, steeds hoger, het gebrek aan zwaartekracht, gewichtloosheid. Maak gebruik van de juiste wind, ben zoals de grote vogels vloeiend om geen energie te verspillen. Creëer jouw oneindigheid en vlieg in jouw eigen hemel.

Voeten in de klei

Het is belangrijk om de reiger in je dagelijkse leven te balanceren met de andere dieren waar we de afgelopen lessen mee hebben gedanst, anders wordt het heel intellectueel. Dan ga je alleen maar denken over het leven in plaats van te leven vanuit je buik, je centrum, zoals nijlpaard. Je leeft dan niet de realiteit, alleen maar de fantasie en jouw ideeën want dat lijkt mooier. Zo is het makkelijk om jouw lichaam te ontkennen. De voeten moeten in de klei, pas dan kun je vliegen. Als je in jouw bestaan lichtheid wil ontwikkelen moeten je voeten in de modder verzonken zijn want om te kunnen vliegen is het essentieel om een goede basis te hebben. Om op te kunnen stijgen en te zweven in de vlucht. Hoe hoger je wil vliegen hoe meer je in je lichaam moet zitten. Want anders verdwijn je in het luchtledige en kom je niet meer op aarde terug.

Reiger in je dagelijkse leven

Integreer de 4 dieren daarom in je dagelijkse leven. Ik ben als docent een tijger als ik de mensen verwelkom en regels en grenzen uitleg, een nijlpaard door een fijne sfeer te creëren, een slang om mijn cursisten lekker te maken voor biodanza, en een reiger om te overzien waar ik met de groep heen wil.

Bevrijden van de zwaarte

Reiger zit in ons lichaam op de plek van de schouderbladen, dat zijn de restanten van de vleugels in ons. Onze armen en handen zijn onze vleugels. De oefeningen zijn bedoeld om het segment van de borst te bevrijden waar spanning en onrust zit. En van de schouders die staan voor: veel van jezelf vragen, schuld, gewicht. Als je je leven op je schouders meezeult, klagend, kun je je met reiger ervan bevrijden en dankbaar zijn voor alle geschenken in je leven. Geen wrok, het verleden is voorbij, morgen is onbekend, er is alleen vandaag.

Licht en plezierig

De dans van de reiger representeert de gratie van beweging, de lichtheid, de mogelijkheid om op te stijgen en de harmonie, sensitiviteit, gevoeligheid, zachtheid, vloeiendheid, pulserende beweging van de vleugels, glijden, uitstrekken, zweven. De voeten zijn licht. Het gevoel van spontaniteit, licht en plezierig te zijn met meer humor en lachen. Het biedt vrije expressie om toe te staan te laten komen wat komt. We hebben heerlijk gedanst op bijvoorbeeld muziek van De Blauwe Donau, en André Rieu. Licht, luchtig, vrolijk!

Tot slot heb ik na de inleiding op het thema mijn favoriete gedicht van Rumi (Soefi dichter uit de 12e eeuw) voorgelezen:

You were born with potential

You were born with goodness and trust

You were born with ideals and dreams

You were born with greatness

You were born with wings

You are not meant for crawling, so don’t

You have wings

Learn to use them and fly

Welke idealen en dromen heb jij? Als jij alle vrijheid van de wereld had, waar zou je dan naar toe willen vliegen?

Ben je naar aanleiding van dit blog nieuwsgierig geworden en wil je het avontuur van biodanza aangaan? Nieuwe horizonnen verkennen? Meld je voor 3 proeflessen voor €35,- (normaal €51,-) aan via 06-20826410. Meer informatie vind je op https://vitabiodanza.nl/aanmelden/

Je bent van harte welkom, tot dan(s)!

Wil je ook biodanza doen en woon je niet in (de omgeving van) Sittard? Kijk op de site van de VBN (Vereniging Biodanza Nederland  https://www.biodanza.nl/ voor een docent of groep bij jou in de buurt!