Blog les 13 juli 2021: Vier de Zomer, Dans jouw Vrijheid!

Blog les 13 juli 2021: Vier de Zomer, Dans jouw Vrijheid!

Vrijheid en Creativiteit

Vorige week hebben we gedanst in ‘The Summer of Life’, gisteravond hebben we gedanst met ‘The Summer of Liberty’. En daarin met het levensgebied als herhaling het vermogen om te genieten van de mooie en fijne grotere en kleine dingen in het leven. Binnenin jezelf, buiten jezelf. Met jezelf, een ander, groepen mensen, de natuur, het leven, de wereld. En met het derde levensgebied dat van creativiteit. Jouw scheppende vermogen, jouw unieke manier om jezelf uit te drukken in de wereld, expressie te geven aan jouw kwaliteiten en talenten. Gisteravond de combinatie daarvan: genieten van de manieren waarop je jezelf zoal kan uitdrukken in de wereld.

Vrijheid zonder schade

Jouw unieke manier, waarin jij kan en mag beslissen hóe je dat doet. Zelfbeslissingsrecht is een belangrijk recht waarin je de vrijheid mag krijgen er zelf vorm aan te geven. Echter wat bij biodanza heel belangrijk is, is dat je daarbij wél goed kijkt of jouw manier geen schade toebrengt aan iets of iemand anders. In materiële zin maar zeker ook op fysiek, mentaal, emotioneel en sociaal gebied bij een ander. Als je met het verkennen van jouw creatieve grenzen de grenzen van een ander overschrijdt, is dat niet in afstemming met de ander. Biodanza nodigt je altijd uit om sámen een weg te vinden waar je je allebei goed bij voelt.

Vrijheid en gevangenschap

Wat is jouw vrijheid je waard als je daarmee de vrijheid van een ander beknot? En dat gaat niet alleen tussen jou en de ander, dat gaat ook tussen groepen mensen. Wat is vrijheid waard als een ander in een vorm van gevangenschap leeft?

Het doet mij denken aan wat Nelson Mandela zei – ik heb hem bestudeerd voor mijn monografie– toen hij de uitnodiging afwees om vrijgelaten te worden uit de gevangenis op Robbeneiland en te gaan onderhandelen met de regering. Hij zei: “wat voor soort vrijheid wordt mij geboden als mijn mensen van het ANC nog verbannen zijn? Alleen vrije mensen kunnen onderhandelen.”.

Jouw wereld vormgeven

Het levensgebied van creativiteit biedt jou allerlei mogelijkheden om jouw wereld vorm te geven. Jouw innerlijke wereld én de wereld zoals jij die waarneemt. Dat kan je doen met allerlei materialen. Biodanza biedt daar ook mogelijkheden voor zoals werken met klei, verf, bodypainting, biodanza in de natuur. En je kan het doen met dat wat je letterlijk voorhanden hebt namelijk je lichaam, je stem, je non-verbale communicatie.

Vrijheid om te dromen

Creativiteit is ook een manier om vorm te geven aan jouw verlangens, aan jouw dromen. Dat begint al vanbinnen met inspiratie, met jouw fantasie en daarin is álles mogelijk, grenzeloos. Die fantasie mag je een fantasie laten, of je hebt de wens om jouw fantasie, jouw verlangen, jouw droom werkelijkheid te laten worden. Dan heb je ook weer jouw creatieve vermogens nodig om dat vorm te geven.

En daarna met een eerste stap op weg naar de vervulling ervan. Er mee op weg gaan, op reis gaan. Misschien in je eentje of met iemand anders, of met een groep mensen. Als je dat op jouw manier mag doen en in jouw tempo, en het voelt goed, dan kun je genieten van jouw reis. Soms is die al mooier dan überhaupt het vervullen van jouw verlangen of droom. Als het verbonden is met jouw ervaringen en jouw gevoel daarbij, waarbij je met je hoofd achteraf keuzes maakt in hoe jij er mee verder wil. Daar mag je ook jouw vrijheid in ervaren. 

Loslaten van het verleden

Soms wordt die vrijheid wat beperkt door ervaringen uit het verleden. Dan denk je “die zijn geen garantie voor de toekomst”. Maar dat wéét je niet. We kunnen onze toekomst niet bedenken. Het loslaten van onze negatieve ervaringen uit het verleden is een hele kunst. Om uit je comfortzone te stappen, je grenzen op te rekken en nieuwe ervaringen op te doen op jouw reis.

Je vleugels uitslaan

Als je merkt dat het niet zo goed lukt om uit die vertrouwde, veilige ervaringen te stappen, als je merkt dat je ergens in vast blijft zitten, kan het ook helpen om als het ware uit jouw comfortzone op te stijgen, naar boven toe, en er van bovenaf naar te kijken. Dan zie je jouw verleden, het hier-en-nu en wellicht ook de toekomst van jou met jouw verlangen, jouw droom. Jouw vleugels uit te slaan en in alle vrijheid erboven te vliegen en jouw levenspad te zien kan een heel nieuwe dimensie toevoegen aan jouw visie op jouw leven. Hoe het was, hoe het is en waar je graag naar toe zou willen. Dat was een van de prachtige oefeningen gisteravond, zeker om dat te doen met een maatje die jou daarin ondersteunde.

De zomer van jouw leven

In alle vrijheid te genieten van jouw leven zoals je dat tot nu toe met alle creativiteit die je in je had, hebt vormgegeven. Te dansen met het verlangen om het verder vorm te geven, precies op jouw manier, zodat al jouw mooie kwaliteiten mogen gaan stralen in de zomer van jouw leven.

Op welke creatieve manieren zou jij vorm kunnen geven aan jouw verlangens? Hoe zou jij jouw mooiste droom tot uitdrukking willen brengen?

Ik ga mijn droom vormgeven aanstaande zaterdag 17 juli, als ik ga afstuderen voor mijn biodanza opleiding! Het is mijn droom om op allerlei manieren mijn biodanza docent zijn verder vorm te geven in mijn leven. Mijn afstuderen is daar een grote en belangrijke stap in! Op dinsdagavond 20 juli vier ik dat graag met mijn cursisten.

Daarna is het zomerstop, op 7 september gaan we weer verder met de zomercursus. Tot dan(s)! Meer informatie of alvast aanmelden? Kijk op https://vitabiodanza.nl/aanmelden/ voor meer informatie.