Blog les 14 juli: ‘Zoeken en Vinden – van Jezelf’

Blog les 14 juli: ‘Zoeken en Vinden – van Jezelf’

Achtbaan

Het is een gekke tijd geweest, de afgelopen 18 weken. Alles waar we ons leven op gebouwd hadden, alle structuren: weg. Chaos, ieders leven op zijn kop. Sommigen van ons stonden al snel weer recht op de benen. Bij anderen ging de achtbaannog even door. En zitten er misschien nog in, ik in ieder geval wél.

Houvast kwijt

Wat als je je houvast kwijt bent? Hou-vast… wat houd je dan vast? Meestal iets buiten jezelf. Je gewoonten, je dagritme, misschien een dierbare die er voor je is. Of iets vanbinnen. Een karaktereigenschap die je altijd door chaos of onzekere tijden heeft geholpen. Je opvoeding die je heeft geleerd: schouders recht, kin omhoog en dóórgaan. In je hoofd gaan, oplossingen bedenken en er mee aan de slag. Denken, doen, denken, doen.

Emoties als overleefreactie = stabiliteit weg

Wat die chaos, die onzekere tijd met jou doet op gevoelsniveau, dat is misschien een ander verhaal. Daar zitten gevoelens, misschien wel emoties zoals boosheid, verdriet, angst. Daar heb je niet altijd houvast aan want die kunnen door je heen kolken. Die zijn ongrijpbaar en kunnen ineens omhoog ploppen. Daar heb je geen controle over, soms nemen ze zelfs de controle over jou over als een soort overlevingsreactie. En dan raak je jezelf en je stabiliteit kwijt.

Zoektocht in de buitenwereld als afleiding

Je kunt dan in diezelfde buitenwereld op zoek gaan naar jezelf. Op allerlei manieren. De buitenwereld is eindeloos en die zoektocht kan dat ook zijn. Zeker als de wereld er ineens heel anders uitziet dan je gewend was. Dan kom je al snel op dwaalsporen. Misschien ga je naar iemand anders. In de hoop dat die het voor jou vindt. Ik had als brugklasser een stickertje op mijn fiets: ‘Ik ben de kluts kwijt. Wie heeft hem gevonden?’. Of in social media, of de 25 afleveringen van die Netflix serie. Of die geweldige online cursussen die zo veelbelovend lijken op die websites. Dat wat maar afleiding brengt van je innerlijke verwarring. Of dat helpt? Misschien. Voor veel mensen wel denk ik. Die zijn en blijven hun hele leven op zoek. Daar kan je heel oud mee worden.

Wie zoekt zal vinden?

“Wie zoekt zal vinden” zeggen ze. Ik weet dat nog zo net niet. Want als je tegen jezelf zegt: ‘ik ben op zoek’ geef je eigenlijk aan je onderbewuste de boodschap: ‘zoeken’. En zoeken, dat is geen vinden. Zoeken is breed, overal kijken, overal heen gaan. Vinden is iets heel anders: concentreren, focussen, “ah dáár is het!”. Gevonden! Dat is een heel andere boodschap aan je onderbewuste. Voel je het verschil als je tegen jezelf zegt: “ik ga zoeken”, of “ik ga vinden”? Zoeken doe je met je hoofd, vinden doe je met je gevoel, je intuïtie.

Waar vind je jezelf terug?

Dus als je jezelf kwijt bent in bepaalde situaties: ga jezelf dan vinden. En waar kun je jezelf het beste vinden? Daar waar je al je hele leven bent: in jezelf. Ja waar dan? In je hoofd, in die miljoenen gedachten en overtuigingen en ideeën? Misschien. Maar die veranderen per dag, per uur, per seconde. Ben jij jouw gedachten? Ik denk dus ik ben, zeiden de filosofen vroeger. Mwah daar komen we steeds meer van terug. In je handelen dan? Kun je jezelf terugvinden in wat je aan het doen bent? Of niet aan het doen bent? Dat kan. Sommigen meten hun eigenwaarde af aan wat ze doen. Aan hun prestaties. Hoe meer hoe beter. Zou kunnen.

Gevoelens liegen niet

Ik denk dat je jezelf het meeste kunt terugvinden in je gevoel. Want dat is authentiek, gevoelens zijn wat ze zijn, daar kun je niet in liegen. Je kunt wel dóen alsof, maar niet vóelen alsof. Ik voel dus ik ben, dat hoor ik steeds vaker.

Onder-zoeken en onder-vinden

Als je jezelf kwijt bent, ga dan eens in je binnenwereld jezelf vinden. Je gevoelens wijzen je de ingang. Iedere keer opnieuw. Dat kan evengoed soms een chaos zijn hoor. Maar als je stabiel kunt blijven, in je centrum kunt blijven, iedere keer opnieuw je balans kunt vinden, kun je blijven staan bij jezelf en word je rustig genoeg om jezelf te onder- zoeken. Om jezelf te onder-vinden. En om dan ook daar jouw kracht terug te vinden.

Biodanza opnieuw ondervinden

We gaan in deze 3 lessen in juli op zoektocht naar biodanza. Op vind-tocht, eerst eens met onze vertrouwde eigen groep. Hoe gaan we biodansen onder de nieuwe regels en richtlijnen? We zijn gisteravond eerst eens op vind-tocht gegaan naar onszelf. We zijn met de begincirkel gestart. Daar heb ik de deelnemers uitgenodigd om stil te staan bij zichzelf om zo verbinding te maken met zichzelf zichzelf te vinden. We hebben elkaar tijdens deze les nog niet aangeraakt, nog even niet vastgehouden, wel onszelf. In het dagelijkse leven maak je nu ook op andere manieren met mensen contact dan je gewend was met aanrakingen en nabijheid. Ook al mag dat officieel nu weer bij dansen en dus ook bij biodanza. Op welke andere manieren kun je je met een ander verbinden dan via aanraking? In elkaars nabijheid zijn, via de ogen, non verbaal kun je je ook afstemmen. Dat hebben we gisteravond ervaren.

Herkenning geeft vertrouwen en rust

Waar we wel houvast aan hadden in de les was de vertrouwde opbouw van de les, en een paar keer muziek die ons systeem kon herkennen. Herkenning geeft vertrouwen en daardoor rust. De kring, lopen, samen lopen, lekker vitale oefeningen, naar buiten brengen van je energie. Heel belangrijk gisteravond: oefeningen van ritme. Terug naar onszelf, in ons centrum, terug naar onze basis: de grond onder onze voeten om te kunnen aarden. Dan de rust, vertraging en harmonie in, naar onze gevoelens, vloeiend worden, een ademoefening. Een oefening van onszelf vasthouden, om jezelf te kunnen omhelzen omdat je dankbaar bent dat je jezelf iedere keer weer kunt terug vinden. Hoe chaotisch de buitenwereld ook is, de rust, de stevigheid, de harmonie en balans in jezelf kun je altijd terug vinden! En dan zo naar de bekende afsluitende kring met elkaar. En volgende week gaan we op vind-tocht naar de ander, naar elkaar.

Hoe vind jij jezelf terug in veranderende tijden? Ga je op vind-tocht in de buitenwereld of in je binnenwereld? Waar en hoe vind jij jezelf het beste terug?  

Vanaf 4 augustus gaat onze VitaBiodanza groep in Sittard weer open voor nieuwe deelnemers. Kom je mee dansen? Meld je voor 3 proeflessen voor €35,- (normaal €50,-) aan via https://vitabiodanza.nl/aanmelden/ Je bent van harte welkom, tot dan(s)!

Wil je ook biodanza doen en woon je niet in (de omgeving van) Sittard? Kijk op de site van de > VBN (Vereniging Biodanza Nederland) >  voor een docent of groep bij jou in de buurt!