Blog les 11 aug: ‘Hoe geeft je aandacht aan de ander?’
Doen – voelen – denken
Aandacht voor jezelf hebben in dat wat jij aan het doen bent, als dat op 1 lijn ligt met je gevoel, dat het goed voor je voelt wat je aan het doen bent, en dat je van daaruit keuzes maakt die voor jou kloppen. Dan kunnen jouw ervaringen jou verder laten groeien waardoor je steeds meer in je kracht komt.
Ontmoeten in gezamenlijke behoeften
Als je op die manier goed verbonden bent met jezelf, kun je van daaruit oversteken naar een ander. Dan kun je aandacht geven aan de ander, waarbij je jezelf niet kwijt raakt. Zo kun je met de ander samen zoeken naar wat jullie behoeften zijn. Wat jouw behoefte of jouw verlangen is, en wat de behoefte of het verlangen van de ander is. En hoe je elkaar daarin kunt ontmoeten op een manier waar je allebei “ja” tegen kunt zeggen.
Luisteren, begrip en respect
Dat vraagt van jou luisteren, begrip hebben voor de ander, respect voor die mens aan de andere kant. Dat dat ook een mens is die graag iets wil, die een goed gevoel wil krijgen in de verbinding met jou. Die het misschien soms ook moeilijk vindt om zijn of haar verlangen te verwoorden. Want niet iedereen kan dat even goed of heeft dat misschien niet zo geleerd.
Lichaamstaal als signaal
En daarbij, woorden zeggen niet altijd hoe het werkelijk is. Onze lichaamstaal kan dat veel beter. Als je aandacht hebt voor de lichaamstaal van de ander zie je soms een andere boodschap. Je ziet het aan de mimiek, de ogen, je ziet het aan de lichaamshouding, je hoort het aan de stem, je voelt het aan de spierspanning bijvoorbeeld in de handen. Je ziet het aan de ademhaling, of die rustig is en ontspannen, of snel, hoog in de borst, gespannen. Dat zijn allemaal signalen waar je aandacht voor kunt hebben.
Afstemmen op de ander
Vervolgens kun je daar jouw reactie op afstemmen. Iedere keer opnieuw. Vanuit de aandacht voor jezelf maak je dan met jouw aandacht verbinding met de ander. Werkelijk verbinding, bij biodanza noemen we dat afstemmen op elkaar en elkaar in het midden vinden.
Kwetsbaarheid
Dat is de werkelijke verbinding. Anders ga je pleasen, of die andere gaat jou pleasen. Maar dat is de ander niet echt. En hoe mooi is het, als je die ander mag zien zoals die werkelijk is. Dat vraagt kwetsbaarheid van jou naar die ander en kwetsbaarheid van de ander naar jou.
Grenzen aangeven
Op die manier kun je ook zien en voelen dat de ander een grens aangeeft. Als de ander iets anders wil dan jij. Grenzen mogen aangeven is bij biodanza heel belangrijk. Er moet niks, ook niet als die ander dat graag van jou wil. En die ander moet ook niks omdat jij dat graag wil.
Warme, liefdevolle verbindingen
Er zijn allerlei manieren waarop je verbinding kunt hebben met de ander. Als je goed verbonden bent met jezelf straal je dat ook uit naar de ander. Dat trekt de ander aan. Het gaat om warme, liefdevolle verbindingen tussen jou en de ander waardoor je allebei kunt groeien aan elkaar. Dat lijkt oppervlakkig, maar het kan heel diep gaan. Zonder dat je intense gesprekken hoeft te hebben met de ander. Dan kun je delen op die diepere laag van het hart, op de laag van de ziel misschien wel. Dat is een band die niet zo makkelijk verbroken kan worden, wat voor problemen je ook tegenkomt.
Basis voor stormen
Als je op die manier in harmonie kunt zijn met de ander is dat een fundament, een basis voor als er een storm, een probleem of conflict komt. Goed gegrond zijn, geaard zijn, bij jezelf kunnen zijn, maakt dat je stabiel kunt blijven als het moeilijk wordt.
Vertrouwen en veiligheid
Dat kan alleen als er een basis is van vertrouwen en veiligheid. Dit is niet iets waar je over kunt praten, het zijn ervaringen, iets wat je laat zien en voelen aan de ander. Heel veel oefeningen bij biodanza zijn er voor bedoeld om jou dat vertrouwen te geven, om jou je veilig te laten voelen in de groep, en dat de ander zich veilig voelt bij jou. Dat vraagt om aandacht. Op die manier leer jij jezelf stapje voor stapje kennen, misschien wel nieuwe kwaliteiten van jezelf, en leer je de ander kennen, nieuwe kwaliteiten van de ander. En vanuit de verbinding met en de aandacht voor de ander kun je weer terug naar de aandacht voor jezelf. Dat hoeft niet altijd in heel serieuze gesprekken. Dat kan ook op een vrolijke, luchtige manier waarin je plezier hebt met elkaar, samen dingen doet, bezig bent met elkaar.
Aandacht is een geschenk voor de ander
Aandacht voor de ander laat de andere groeien in gezien worden, erkend, geaccepteerd, gewaardeerd, bevestigd worden: jij bent helemaal goed zoals jij bent. Voor sommigen is dat een nieuwe ervaring. Hoe mooi is het als jij de ander die ervaring kunt geven. Wat een prachtig geschenk kun jij geven, door jouw aandacht voor de ander.
Op welke manier geef jij het liefst aandacht aan een ander? En welke vorm van aandacht krijg jij het liefst?
De VitaBiodanza groep in Sittard is weer open voor nieuwe deelnemers. We zijn begonnen met de zomercursus van 10 lessen ‘La Dolce VitaBiodanza’. Je kunt nog meedoen! Meld je voor 3 proeflessen voor €35,- (normaal €51,-) aan via https://vitabiodanza.nl/aanmelden/ Je bent van harte welkom, tot dan(s)!
Wil je ook biodanza doen en woon je niet in (de omgeving van) Sittard? Kijk op de site van de > VBN (Vereniging Biodanza Nederland) > voor een docent of groep bij jou in de buurt!