Blog les 1 sept: ‘Overvloed? Dat zou fijn zijn!’

Blog les 1 sept: ‘Overvloed? Dat zou fijn zijn!’

Regie loslaten

Deze maand september gaan we dansen met het maandthema ‘Genieten’. Genieten, dat heeft te maken met iets dat heel fijn is toelaten, binnen laten, helemaal in je opnemen, door je heen laten stromen. Genieten is ook je ergens aan overgeven. Om de regie los te laten van je hoofd, en je gevoel de ruimte te geven.

Meegaan met de stroom

En dat is soms moeilijk want ons hoofd wil graag de controle behouden. Ons hoofd wil graag zekerheid, duidelijkheid, het plan volgen. Terwijl genieten meer gaat over meegaan met de stroom, alle tijd nemen, het hoeft nergens naar toe. Genieten kun je niet plannen. Je kunt niet tegen jezelf zeggen: “ik moet nu genieten”. En het is soms moeilijk om de controle los te laten en toe te laten dat er misschien wel iets anders wil gebeuren dan jij had gepland of wat jouw eerdere ervaringen zijn.

Genieten met al je zintuigen

Dan gaat het over durven genieten, mogen genieten, willen genieten, kunnen genieten. Sta je jezelf dat toe? Kinderen kunnen nog onbekommerd genieten, die nemen daar alle tijd voor. Die genieten met hun hele lijf, met al hun zintuigen. En zo leren ze de wereld ontdekken. Maar gaandeweg komt daar de opvoeding om de hoek kijken, ons schoolsysteem en onze culturele en maatschappelijke waarden en normen.

Miertjes

Als klein kind kon ik heel erg genieten van school. En dan niet de school zelf, maar de weg ernaar toe. Ik kon intens genieten van alles wat ik onderweg naar school als kleutertje tegenkwam. Bloemetjes, struikjes, insecten, miertjes in een mierennest. Ik herinner me nog dat ik op mijn hurken ademloos kon toekijken hoe die miertjes door elkaar heen krioelden. Totdat de non van de kleuterschool mijn moeder vroeg waarom ze mij altijd te laat naar school stuurde. Toen kwam de aap uit de mouw dat ik zo lang onderweg was. Ik treuzelde, was hun oordeel. Ik kreeg als kleutertje straf. Zo leerde ik dat ik niet mocht genieten als iemand iets anders op de planning had gezet.

Go of ho?

Terwijl genieten zo belangrijk is. Genieten is even stilstaan bij het leven zelf, bij wat er in jouw leven zich aan overvloed aan jou laat zien. En die overvloed kun je alleen maar opmerken als je er tijd en aandacht aangeeft. Als je altijd maar doorgaat met werken, met denken over wat er nog allemaal moet gebeuren, neem je die tijd en rust niet. Het is even stil staan, even ‘stop en ho’ in plaats van ‘stop en go’.

Gedeeld genieten is….?

Genieten van overvloed in je leven kun je in je eentje doen. Heerlijk in de tuin met een boek en een kop thee. Lekker wandelen in de natuur, of een eind gaan fietsen. Dansen in de keuken op je lievelingsmuziek. Genieten kun je ook met iemand anders of met meer mensen tegelijk. Dan deel je eigenlijk jouw overvloed waardoor het nog meer wordt. Zeker als je jouw overvloed deelt vanuit liefdevol en bereidwillig geven zonder er iets van waarde voor terug te willen krijgen. Je geeft jezelf aan het leven, en dat is de kosmische Wet van Rijkheid: hoe meer ik geef, des te meer ik ontvang.

Goed gevoel

In deze tijden waarin er zoveel ineens niet meer mag is er overvloed genoeg om je heen om van te kunnen genieten, als je het maar wil zien. En behalve leuke dingen om te doen heb je daar ook tijd, ruimte en rust voor nodig. Daar zijn veel oefeningen bij biodanza voor bedoeld. Oefeningen niet alleen om in de actie te komen en daar van te genieten maar ook om te vertragen, om bij je gevoel uit te komen. En dat is heerlijk. We hebben gisteravond gedanst met genieten van de overvloed in ons leven!

Welke overvloed gun jij jezelf in jouw leven? En hoe zou je dat kunnen bereiken?

De VitaBiodanza groep in Sittard is weer open voor nieuwe deelnemers. Wil je ook eens meedoen? Meld je voor 3 proeflessen voor €35,- (normaal €51,-) aan via https://vitabiodanza.nl/aanmelden/ Je bent van harte welkom, tot dan(s)!

Wil je ook biodanza doen en woon je niet in (de omgeving van) Sittard? Kijk op de site van de > VBN (Vereniging Biodanza Nederland) > voor een docent of groep bij jou in de buurt!