Blog (laatste) les 13 oktober: ‘Neem alle tijd voor jouw vitaliteit!’
Vitaliteit onder druk door corona stress
Tijd voor vitaliteit. Vitaliteit kunnen we ervaren op de 4 gebieden waar we het al vaker over hebben gehad: fysiek, emotioneel, mentaal en sociaal. Onze vitaliteit is de afgelopen maanden op een paar van deze gebieden onder druk komen te staan. Dat komt omdat we nu in een tijd leven waarin we veel stress, spanning en angst ervaren. Niet even, maar al lange tijd. Inmiddels ervaren heel veel mensen chronische stress. En dat doet wat met onze vitaliteit.
Stresshormonen tasten immuunsysteem aan
Op lichamelijk gebied veroorzaakt de stress van de situatie waar we ons in bevinden, spanning in ons lichaam. Onze omgeving en de mensen om ons heen: het is niet meer veilig. Dat roept in ons lichaam adrenaline en cortisol op. Dat zijn stresshormonen. En deze stresshormonen tasten ons immuunsysteem aan.
Stress beïnvloedt je manier van ademen
Onze adem heeft hier direct mee te maken. Ademen is heel belangrijk. We ademen zo’n 15.000 keer per dag. Op twee manieren wordt door de huidige situatie ons ademen beïnvloed. Als je gespannen bent, bang bent, en stress ervaart meent jouw oerbrein dat er gevaar dreigt. Je gaat dan hoger in je borst ademen. En daarmee geef je aan je oerbrein het signaal: vluchten of vechten. Omdat goed te kunnen doen, maakt ons lichaam nog meer adrenaline en cortisol aan. Waardoor we nog angstiger worden. Als dat te lang duurt raken we gestresst en uiteindelijk uitgeput. En dat zien we nu gebeuren: ruim 60% van de bevolking voelt zich op dit moment moe.
Mondkapjes en vitaliteit
Ten tweede: Van ons wordt gevraagd om een mondkapje te dragen. Met zo’n ding over je mond word je gedwongen om oppervlakkig en hoger te ademen. En daarmee geef je weer aan jouw oerbrein het signaal: het is onveilig. Adrenaline en cortisol komen vrij, dit tast ons immuunsysteem aan en uiteindelijk worden we ziek. Onze lichamelijke vitaliteit gaat er aan.
Ontspannen en herstellen
Wat kun je hier tegen doen? In ieder geval twee dingen: ten eerste: goed gaan ademen. In je buik gaan ademen, helemaal tot onderin je lichaam. Met een rustige, lange ademhaling. Daarmee geef je je oerbrein het signaal: alles is veilig. Dan kan je lichaam gaan ontspannen en herstellen, en wordt je immuunsysteem versterkt. Dit versterkt jouw weerstand tegen virussen. Gisteravond hebben we daarom een ademoefening gedaan. Ik adviseer je om die regelmatig te doen, zeker als je een mondkapje hebt moeten dragen.
Vertragen om te herstellen
Het tweede wat je kunt gaan doen is vertragen. Als we het druk hebben, snel snel vlug vlug, denkt ons oerbrein weer dat er gevaar is. Dat jij ofwel bezig bent met vluchten, of op het punt staat te gaan vechten. Je oerbrein kan namelijk niet nadenken, alleen instinctief reageren. En daardoor maak jouw oerbrein weer adrenaline en cortisol aan, om jou daarbij te helpen. Op het moment dat jij vertraagt, geef je het signaal aan jouw oerbrein dat de kust weer veilig is en dat het kan ontspannen, uitrusten en herstellen. Op die 2 manieren kun je dus zelf jouw vitaliteit versterken. Gisteravond hebben we daarom een aantal oefeningen gedaan die ons uitnodigden om te ons levenstempo te verminderen.
Mentale en emotionele vitaliteit
Vitaliteit op lichamelijk gebied zoals ik hierboven uitlegde, en ook op mentaal gebied, want die stress heeft een negatieve invloed op jouw denken, op jouw meningen en overtuigingen. Vitaliteit speelt ook op emotioneel gebied: door anders te gaan ademen en te vertragen haal je jezelf uit de angst modus en breng je jouw emotionele systeem terug naar vertrouwen en veiligheid.
Dierbaren: vrienden of vijanden?
En dan is er nog vitaliteit op sociaal gebied. Dat is op dit moment ook een dingetje. Ons wordt weer geadviseerd om afstand te houden en elkaar zelfs zo min mogelijk te bezoeken. Omdat de mensen in onze omgeving ons kunnen besmetten. Zelfs de mensen die ons dierbaar zijn. Als we dat geloven, geven we ons oerbrein weer het signaal dat onze omgeving onveilig is, en dat onze dierbaren onze vijanden zijn. Ons oerbrein begrijpt niet dat dat niet waar is, het kan alleen reageren met vechten, vluchten of bevriezen. Het moeilijke met die mondkapjes is, dat ons oerbrein nu niet meer onmiddellijk kan zien aan een ander die vlakbij ons is, of dit een vriend of vijand is. Wat ons oerbrein nodig heeft om te weten of de ander een vriend is, is het zien van de mimiek en het horen van de stem. En dat gaat door een mondkapje nu niet meer goed. Daardoor gaat ons oerbrein twijfelen en blijft het voortdurend in een verhoogde staat van paraatheid, want je weet maar nooit. Wat ons oerbrein nodig heeft om weer rustig te worden is geruststelling, nabijheid van de ander, de ander kunnen aanraken, een omhelzing krijgen. Dan weten we dat de ander onze vriend is en kunnen we tot rust komen. En ook dat mag nu niet meer.
Biodanza en rustgevende oefeningen
Door dit alles voelen heel veel mensen zich op dit moment gestrest en willen ze vanuit hun oerbrein die mondkapjes, afstand en verbod op aanraking niet meer. Want nabijheid, aanraking en geruststelling zijn de dingen waardoor we ons fijn voelen en eindelijk tot rust kunnen komen. En dat is precies wat biodanza ons biedt. Rustgevende oefeningen en fijn contact. Ons oerbrein is hier heel blij mee en dat is wat we voelen als we gedanst hebben. We voelen ons weer vitaal en opgefrist.
Versterk jouw vitaliteit
Dus gisteravond was het tijd voor vitaliteit. Tijd om te ontdekken wat jou voedt in plaats van wat jou beschadigt. Want dat hoor je al de hele dag. Om uit je angst te stappen en in het vertrouwen te stappen dat jij de juiste keuzes kunt maken voor wat jou voedt, voor wat jij nodig hebt. Om zo jouw vitaliteit en jouw immuunsysteem te versterken. Daar is VitaBiodanza voor bedoeld!
Op welke van de 4 gebieden (lichamelijk, emotioneel, mentaal of sociaal) voel jij de meeste stress en kan jij jouw vitaliteit nog wel een beetje versterken?
Helaas kunnen we onder de nieuwe omstandigheden niet meer veilig met elkaar dansen. En veiligheid staat voorop. Dansen en ons tegelijkertijd gespannen voelen, heeft een tegengesteld effect. De lessen zijn daarom in goed overleg met de groep tot nader bericht stopgezet.