Blog juni: ‘Vier de Zomer, Dans het Leven!’

Blog juni: ‘Vier de Zomer, Dans het Leven!’

Volgende week (dinsdagavond 6 juli) starten we met de VitaBiodanza zomercursus van 10 lessenVier de Zomer, Dans het Leven’.

Waarom deze titel? Het vieren van de zomer is voor mij niet alleen dat het volgens de kalender zomer is. Ook voor mij het gevoel van zomer, na zo lang ‘opgesloten’ te hebben gezeten met allerlei beperkingen, alsof het heel lang winter was. Nu mogen we weer de wei in, de zon en de warmte in. Weer verbinden met elkaar en genieten van wat we zo lang gemist hebben. Dát zomergevoel. En ‘dans jouw leven’ komt van de term biodanza, dat je vrij zou kunnen vertalen met de dans van het leven. Deze zomer en jouw leven dansen, dat gaan we in deze zomercursus van 10 lessen doen, tot aan de herfstvakantie. Tien lessen, 10 verschillende thema’s. Vóór de zomervakantie 3 lessen, om te ‘proeven’ aan biodanza. Voor de nieuwe mensen en ook voor degenen die al langer biodanza doen. Want voor ons is het inmiddels ook weer 8 maanden geleden dat we voor het laatst hebben gedanst.

Wennen

Dus wie weet is het ook weer wennen. Wennen aan op een andere manier bewegen, aan de muziek, de oefeningen en vooral wennen aan ‘weer samen’. Want ja “het mag weer” volgens de RIVM richtlijnen van de overheid. We mogen weer dansen zónder 1 ½ meter afstand. We mogen elkaar weer aanraken. Zonder mondkapjes rondlopen. Mijn hoofd snapt dat wel. Maar de rest van mijn systeem, mijn gevoel, mijn lichaam, mijn oerbrein vooral, heeft ingepeperd gekregen dat minder dan 1 ½ meter afstand onveilig is. Dat aanraken gevaarlijk is. En mijn oerbrein heeft tijdens het dansen in het begin even tijd nodig gehad om te scannen dat de kust weer veilig is.

Oerbrein en veiligheid

Dat oerbrein van ons functioneert al honderdduizenden jaren op deze manier. Na een aantal maanden strenge winter en binnen blijven in de grot, mocht de stam in de oertijd bij de eerste signalen van de lente weer naar buiten. Maar men was dan altijd heel voorzichtig die eerste keren omdat er nieuwe roofdieren in de buurt konden zijn. Of wie weet had een vijandige stam zich in een grot verderop geïnstalleerd. Pas als alles veilig was, konden we onze voorzichtigheid van ons afschudden en volop genieten van het met onszelf en elkaar weer buiten in de natuur zijn. Dan kwamen we weer langzaam tot leven na maanden van vooral binnen zijn en zitten.

Keuzes maken

Ik zie hierin heel wat parallellen met de afgelopen tijd van verplicht binnen blijven en niet naar buiten mogen en genieten van wat het sociale buitenleven ons te bieden heeft. Ja het mag weer, velen hebben nu de neiging om er onstuimig van te gaan genieten. En toch is er wellicht ook bij jou, net als bij mij, die natuurlijke neiging om nog te aarzelen en af te wachten. En dat is prima, als dat voor jou geldt. Om het op de natuurlijke manier te doen, waar we bij biodanza ook mee dansen: eerst eens doen, ervaren hoe het is. Voelen hoe het voelt voor jou: voelt het goed, laat het jou groeien, is het veilig? Of voelt het nog niet goed? En op basis daarvan met ons hoofd keuzes te maken: ga ik hier mee door of doe ik het de volgende keer anders? Integratie van de gebieden van buik, hart en hoofd, belangrijke thema’s bij biodanza waar we heel vaak mee oefenen en dansen.

Contact maken

Daarom heb ik de komende 3 lessen rustig opgebouwd. De eerste les dansen we nog los. Eerst eens dansen met onszelf, om weer contact te maken met ons lichaam en onze gevoelens. En kennis te maken met biodanza, met bewegen en dansen op muziek. Wellicht voor jou voor het eerst, of weer na 8 maanden. De les erna misschien met al wat meer contact met elkaar, afhankelijk van hoe jij dit volgende week gaat ervaren en wat voor jou goed voelt en wat niet.

5 Levensgebieden

Kennis maken met biodanza betekent kennis maken met een aantal principes en bouwstenen van biodanza. Biodanza is gebaseerd op het leven, op een aantal grote pijlers van het leven. Rolando Toro, de grondlegger van biodanza, ontdekte in zijn studie van het leven dat wij onszelf in onze kindertijd ontwikkelen op 5 belangrijke levensgebieden die met elkaar samenwerken. Het eerste gebied is dat van vitaliteit, het verlangen om te leven, om gezond en vitaal op te groeien en onze kracht te ontdekken, met name fysiek. Maar niet alleen door actief te zijn, ook door voldoende ontspanning te vinden om te kunnen rusten en herstellen van alle inspanningen en actie.

Durven, kunnen, mogen, willen genieten

Het tweede gebied is dat van de seksualiteit. Het gebied van kunnen, mogen, durven, willen genieten van al het heerlijks dat het leven te bieden heeft. Genieten niet alleen op lichamelijk gebied, dat is wat we vaak denken als we het woord seksualiteit horen. Ook in emotioneel opzicht, psychisch, en sociaal opzicht. Genieten van jezelf en elkaar.

Het derde gebied is dat van de creativiteit. Vormgeven aan het leven op jóuw manier, waarbij jij uitdrukking geeft aan de unieke en mooie mens die jij bent. Niet alleen met verf en klei of zo, gewoon door te scheppen, nieuwe mogelijkheden te creëren om te worden wie jij in oorsprong bent bedoeld te zijn. En ook in jouw manier van dansen. Ik laat bij iedere oefening en dans tevoren mijn versie zien. Dan heb je een beetje een idee wat de bedoeling is. En vervolgens mag jij dat heel creatief op jouw eigen manier doen.

Verbindingen

Het vierde gebied is dat van de affectiviteit, de warme verbinding met jezelf en een ander, met de groep, met alles wat leeft om jou heen. Veiligheid, bescherming, geliefd zijn, erbij horen, er mogen zijn met alles wat en wie jij bent. En het laatste gebied, transcendentie, is het gebied van het deel zijn van het grotere geheel. Niet alleen deel van een familie, groep, buurt, stad, land. Deel zijn van deze wereld, van moeder Aarde en alles wat er op leeft, deel zijn van de Kosmos. Jouw unieke plek ontdekken en je daarmee te kunnen verbinden.

Genieten van de zomer en van het leven

Met deze 5 levenslijnen hebben we de afgelopen jaren altijd gedanst. In deze 3 lessen ga ik ze herhalen, als opfrisser voor degenen die al langer dansen en als introductie voor de nieuwe mensen. Precies wat we in deze weken kunnen doen: genieten van de zomer, van het leven, van onze kracht te hervinden, genieten van jouw dans met en in het leven. Jouw adem die je de afgelopen maanden misschien wel een soort van beetje hebt ingehouden, mag je nu weer vrijelijk laten stromen. Opgelucht ademhalen, já het mag weer! Je mag jezelf en anderen weer zien, weer samen dansen, genieten van de zomer en het leven, jóuw leven. Daar gaan we op 6 juli mee dansen, ik nodig je uit!

De VitaBiodanza groep in Sittard gaat in juli open voor nieuwe deelnemers. Wil je graag eens meedoen? Meld je voor 3 proeflessen voor €35,- (normaal €51,-) aan via https://vitabiodanza.nl/aanmelden/ , 06-20826410 of Je bent van harte welkom, tot dan(s)!

Wil je ook biodanza doen en woon je niet in (de omgeving van) Sittard? Kijk op de site van de VBN (Vereniging Biodanza Nederland voor een docent of groep bij jou in de buurt!