Blog 7 sept: Terug naar de Natuur

Blog 7 sept: Terug naar de Natuur

Gisteren zijn we verder gegaan met de zomercursus ‘Vier de Zomer, Dans jouw Leven’. We zijn wat dieper ingegaan op het thema ‘Leven’: de natuur is daar een zeer belangrijk onderdeel van.

Moeder Natuur

‘Terug naar de natuur’, ‘Op natuurlijke basis’, ‘puur natuur’, we horen die kreten steeds meer. Wat wel bijzonder is, want aan de ene kant zijn we met ons allen bezig de natuur in hoog tempo te vernietigen. Ik las laatst in de krant een uitspraak over waar we mee bezig zijn: “We scheuren met 180 km per uur een doodlopend steegje in”. Aan de andere kant zien we steeds meer de waarde en kracht in van moeder natuur, moeder Aarde. Ze heeft ons miljoenen jaren gevoed en beschermd.

Quarantaine en de moestuin

Wij mensen zijn mentaal en emotioneel de laatste paar honderd jaar niet meer zo sterk verbonden met de natuur zoals die oermens van toen. Ons lichaam is wel nog verbonden met de natuur en de seizoenen. De natuur is niet alleen buiten ons, ze is ook in ons. Ik heb dat gemerkt tijdens de 8 dagen quarantaine in de vakantie omdat ik positief getest werd op corona. Ik bleef braaf thuis dus toen kregen de moestuin en de bloementuin eindelijk alle aandacht en zorg die ze nodig hadden. En hoe heerlijk was dat! Handjes in de aarde en hoofdje op ‘uit’. Met als beloning prachtige bloemen, heerlijke tomaatjes en zúlke courgettes. En ik leefde ook weer helemaal op: uit de stress, in de ontspanning.

Instinct van verbinding met elkaar

70.000 jaar geleden, tijdens de ijstijden, konden we op die manier overleven door vanuit onze instincten met elkaar samen te werken. Die verbinding met elkaar is zó essentieel. De afgelopen 20 maanden is dat zó duidelijk geworden, nu we door de pandemie niét meer die verbinding met elkaar hebben gevoeld. Wij mensen hebben dat nodig, om elkaar te voelen, aan te raken, te strelen, te omhelzen. Niet alleen omdat dat zo fijn is, juist ook omdat het een van de overleefinstincten is.

Ik heb het zelf ook gemerkt toen ik anderen weer kon, durfde aan te raken, te knuffelen. Oh ja wat heerlijk is dat eigenlijk. Ik kwam weer in mijn kracht, alsof ik via die aanrakingen en knuffels mezelf weer terug vond. Alsof het een soort van geheime krachtbron in mij was die weer begon te stromen.

Verlangen om te leven

Instinct komt van het Latijnse ‘instigare’ en dat betekent besturen. Via impulsen besturen onze instincten onze behoeften, emoties en lichamelijke verlangens om te kunnen leven. De instincten zijn niet een eenmalige impuls maar een constante kracht in ons. Ze komen niet van buitenaf maar vanuit het lichaam zelf. De 3 basisinstincten zijn verbonden met het overleef instinct en zijn daar diep mee verbonden. Het instinct om te overleven en het leven te beschermen is op een dynamische manier verbonden met de kracht en de structuur van onze identiteit. Als die kracht niet gekanaliseerd wordt en tot expressie kan komen, worden we ziek. Want instincten kun je niet onderdrukken. Ze produceren zowel jouw dromen als jouw hormonen, ook ‘s nachts.

10 belangrijke instincten

De belangrijkste 10 instincten zijn:

De 3 basisinstincten:

  1. Het instinct van voeding verkrijgen;
  2. Het instinct van voortplanting;
  3. Het instinct van vechten of vluchten;
  4. Het instinct van een nest maken, nestelen;
  5. Het instinct van evenwicht vinden, vrede, herstel;
  6. Het instinct van verleiden;
  7. Het instinct van moederlijkheid en altruïsme. Altruïsme betekent vanuit jouw invoelend vermogen jezelf verplaatsen in de gevoelens en emoties van een ander, en die ander van daaruit willen helpen.
  8. Het instinct van groepsgevoel;
  9. Het instinct van verkennen met behulp van je 5 zintuigen;
  10. Het instinct van zwerven, migreren.

We hebben gisteravond met enkele van deze instincten gedanst en dat gaan we volgende week ook weer doen. Daarna met 4 dieren die enkele van die instincten representeren. En vervolgens met de 4 elementen aarde, vuur, water, lucht die met deze dieren verbonden zijn.

Rituelen in biodanza

Instincten zijn in biodanza verbonden met rituelen, met rituele dansen. Die werken diep door in het onderbewuste, daar waar onze instincten zich bevinden. Want die zitten niet in ons hoofd, niet mentaal, we kunnen er niet over nadenken, we reageren vanuit impulsen. Instinctief, noemen we dat. ‘Dat is de natuur’, zeggen we dan. Dus instincten zijn belangrijk en niet iets om je voor te schamen of weg te drukken. Jouw instincten ontdekken, bij je krachtbron komen en van daaruit verbinding maken met de anderen in de biodanza groep. Want in je eentje kun je niet overleven, samen lukt dat beter. En in je eentje dansen is ook fijn maar samen is nog fijner. Ik nodig je uit om daar ook volgende week dinsdagavond mee te dansen!  

Herken jij een of meer van de 10 bovenstaande instincten in jouw leven? Hoe geef jij daar vorm aan? En welke hebben (nog) geen plek in jouw leven? Waarom niet? Wat voor gevolgen heeft dat voor jou?

Wil je ook eens meedoen?

Ben je naar aanleiding van dit blog nieuwsgierig geworden? Je kan nog meedoen met de Zomercursus ‘Vier de Zomer, Dans het Leven’. Meld je graag even tevoren voor 3 proeflessen voor €35,- (normaal €51,-) aan via 06-20826410. Meer informatie vind je op https://vitabiodanza.nl/aanmelden/

Je bent van harte welkom, tot dan(s)!

Wil je ook biodanza doen en woon je niet in (de omgeving van) Sittard? Kijk op de site van de VBN (Vereniging Biodanza Nederland  https://www.biodanza.nl/ voor een docent of groep bij jou in de buurt!