‘Dankbaar zijn: toen, nu en straks’

Dankbaar zijn: toen, nu en straks

Dankbaarheid kun niet alleen voelen voor wat er nu is, ook voor het verleden en voor de toekomst.

Dankbaar voor het verleden

De dag dat ik Thuisdanza les 7 ‘Dansen vanuit Dankbaarheid’ gaf, op 5 mei, was het Bevrijdingsdag. Dan vieren we in heel veel landen dat we dankbaar zijn dat we 75 jaar geleden onze vrijheid terug hebben gekregen. Dankbaarheid voor wat er toen is gebeurd waar we nu nog van kunnen genieten. Want ondanks de lock-down hebben we eigenlijk nog genoeg vrijheden.

Ik kan ook dankbaar zijn voor mijn eigen verleden, en vaak zag ik dat pas achteraf. Voor de geschenken en levenslessen die ik in dit leven heb gekregen, waardoor ik ben gegroeid naar wie ik nu ben. Dankbaarheid te voelen ook voor dat wat nog uit dat verleden in mijn schaduw is, waarvoor het leven liefdevol situaties op mijn pad zet die mij iedere keer weer uitnodigen dat naar het Licht te brengen. Hoe moeilijk en pijnlijk dat soms ook is, het is iedere keer weer een kans om te veranderen, transformeren en helen. Misschien wel júist in deze onzekere tijden. Binnen biodanza zijn er veel oefeningen die mij daar bij willen ondersteunen.

Dankbaar nu

Zo terugkijkend op het levenspad dat ik gelopen heb -soms makkelijk, soms zwaar-  vind ik in het hier-en-nu in deze bijzondere tijden vaker momenten om daar van uit te rusten. Om dan aandacht te geven aan wat mooi en fijn is in mijn leven… om wie ik ben, waar ik ben en wat ik doe.

Dankbaar voor biodanza en 125e les

Zoals bijvoorbeeld de 125e les die ik vanuit VitaBiodanza op 5 mei heb gegeven. Ik ben heel dankbaar dat biodanza op mijn pad is gekomen (en me vaker uit heel donkere stukken weer naar het Licht heeft gebracht) en dat ik nog steeds les kan en mag geven!

Op dit moment zien we dat er grote veranderingen gaande zijn, met name in nieuwe verbindingen die ontstaan tussen mensen die elkaar misschien in de drukke, stressvolle individualistische maatschappij die er een paar maanden geleden nog was, helemaal niet kenden. Nu zien we naar elkaar om, hebben we aandacht voor wat werkelijk nodig is, voor eenzaamheid, betekenisvolle verbindingen, contact, waardering… We zien het binnen organisaties, waarin teams elkaar tot steun zijn en er sámen voor gaan, omdat er een gezamenlijk doel is. Veel mensen zijn dankbaar voor die veranderingen.

Verbinding met de natuur

Mensen verbinden zich ook weer met de natuur. Want al lijkt het of we deze dagen aan het overleven zijn: als we kijken naar de natuur zien we dat het leven daar volop dóórgaat. De natuur heeft een voortplantingskracht die maakt dat alles nu uit zijn voegen barst in bloesem, bloemen en kleur. Het is heerlijk om nu in de natuur te zijn en dankbaar te zijn dat we daar kunnen genieten, rust vinden en misschien wel wat troost soms.

Dankbaar voor jouw waarde in de toekomst?

Er ontstaat ook weer verbinding van mensen met zichzelf. Met wat ze nodig hebben en waar hun verlangen ligt niet alleen lichamelijk, net zo goed emotioneel, mentaal en spiritueel.

Er is nu ruimte om te mijmeren over hoe jij waardevol kunt zijn in deze wereld, nu en in de toekomst, waardoor anderen dankbaar kunnen zijn voor wat jij te geven hebt. En stil te staan bij en dankbaar te zijn voor wat anderen jou geven. Want dankbaarheid vraagt om te delen, om wederkerigheid, om te geven én ontvangen vanuit overvloed. Van mensen, van de natuur, van alles wat er op de wereld is. ‘Geven en ontvangen vanuit overvloed’ is hiervoor een heel mooie biodanza oefening.

Voor welke 5 waardevolle kwaliteiten van jou zouden mensen in de toekomst dankbaar kunnen zijn?

Dankbaar om te leven

Ik geef in deze tijden van ziekte en dood nu meer aandacht aan mijn lichaam, aan vitaliteit, kracht en schoonheid. Mijn lichaam is de tempel van mijn ziel, ik zorg er goed voor, ik heb er maar één. Ik geniet van mezelf, geef liefdevolle aandacht aan mezelf, om mijn levenskracht en levensvreugde te versterken. Ik ben dankbaar dat ik mag leven, met alles wat er is en wie ik ben. Met dit thema hebben we op 5 mei in de Thuisdanza les ‘Dansen vanuit Dankbaarheid’ gedanst.  

Oefeningen om in het Licht te gaan staan, dansen waarin je betekenisvolle verbindingen maakt met anderen, oefeningen om jouw levenspad te lopen, dansen van levensvreugde: daar nodig ik je in de Thuisdanza lessen voor uit!

Heb je al biodanza ervaring? Als je wil kan ik je de Thuisdanza les van 5 mei ‘Dansen vanuit Dankbaarheid’ via Whatsapp toesturen. Neem daarvoor contact met me op: 06-20826410 of via

Op mijn Facebookpagina vind je nog andere berichten, filmpjes, nieuws en tips die met biodanza, vitaliteit, gezondheid en dansen te maken hebben.