Bezinningsontmoeting 2020-2021

Bezinningsontmoeting 2020-2021

Nu 2020 voorbij is – een bijzonder, verrassend en ongewoon jaar- heb ik onze VitaBiodanza groep uitgenodigd om er naar terug te kijken. Om ons te bezinnen op hoe dit jaar voor ons was. Om te eren wat goed ging en los te laten wat ons niet meer dient.

We deden dit op 2 januari via een online ontmoeting. Waarin we vooruit keken naar het komende jaar. Wat verwachten we, waar hopen we op, wat gunnen we onszelf, wat hebben we nodig als voeding?  

Een handlegging leek mij een mooie manier om dit te delen met elkaar. Dit ging als volgt:   Leg je linkerhand op je hart en je rechterhand op de handomtrek. Sluit je ogen en vraag je intuïtie / je gevoel om antwoord te geven op onderstaande 5 vragen. Met de vrije uitnodiging aan ieder om de antwoorden in de groep te delen.

1. De duim: voor wat in het afgelopen jaar steek jij je duim op? Deze vinger nodigt je uit om jezelf een compliment te geven. Wat ging er goed, waar ben je trots op als je op het afgelopen jaar 2020 terugkijkt?  

2. De wijsvinger: de wijsvinger geeft richting. Hij wijst naar een stip op de horizon en leidt je naar de toekomst. Waar wil je in 2021 naar op weg gaan? Wat is jouw bestemming voor het komende jaar?  

3. De middelvinger: de middelvinger is een stoere vinger. Hij durft grenzen aan te geven, zegt: stop, dit wil ik zo niet langer. Wat wil je loslaten van het afgelopen jaar 2020 omdat dat jou niet meer dient of voedt?  

4. De ringvinger: de ringvinger symboliseert trouw. Op deze plek doe je een belofte aan jezelf. Waar wil je je voor 2021 mee verbinden? Wat heb je nu nodig? Waarmee wil je jezelf in 2021 voeden?  

5. De pink: de kleinste vinger – de pink herinnert ons aan het kind in onszelf. Wat zou je in 2021 willen voor dat kind? Wat heb je, als je diep vanbinnen kijkt, nodig? Het innerlijke kind wordt soms overschaduwd door hoe het moet en hoe het hoort. Als je dat vergeet, waar vraagt het kind in jou dan om?

Een mooie oefening om te doen, zo hebben we ervaren. Niet alleen mooi voor het einde van het jaar, je kunt het vaker doen. Iedere maand, na een belangrijke periode of misschien wel voor jezelf, aan het einde van een dag…