31-5: ‘Het Dansende Brein’ met prof. Erik Scherder

31-5: ‘Het Dansende Brein’ met prof. Erik Scherder

Op 31 mei bij MAX op NPO1 om 21.30u een > uitzending waarin prof. Erik Scherder > uitlegt waarom dansen zo goed is voor ons brein. We weten al dat bewegen goed is voor onze hersenen, en muziek ook. De combinatie daarvan, bewegen op muziek, is daarom nóg effectiever, zo blijkt uit diverse wetenschappelijke onderzoeken.   

Volgens Scherder gaat het om een combinatie van ritme, motoriek, emotie, luisteren naar muziek, nadenken en leren. “Hoe meer uitdaging het heeft, hoe meer verbindingen er in het brein ontstaan. Het maakt nieuwe zenuwcellen aan”, zegt hij. Dansen is effectief tegen depressies en zelfs mensen met Parkinson en Alzheimer hebben er baat bij. Goed nieuws dus voor jong en oud!  

Scherder legt vanavond in de documentaire uit wat het effect is van dansen op onze hersenen. En we mogen zelf in beweging komen om het ook te ervaren: we krijgen een kort lesje quickstep van Ludwigs Ballroom Band om daarna lekker in de huiskamer te gaan swingen.  

Tja, swingen in je eentje of met z’n tweeën in de huiskamer? Nog beter nieuws: vanaf 6 juni mag er weer gedanst worden in dansscholen! En ben jij net als ik en vele anderen toch niet iemand van de vaste danspasjes “achter zij sluit zij voor zij sluit zij auw dat waren mijn tenen” ga dan eens op BIODANZA! Dat is een manier van bewegen en dansen op allerlei soorten wereldmuziek die je op jóuw manier mag doen, zoals jij jezelf wil uitdrukken. Bonus: het is een wekelijkse cursus persoonlijke ontwikkeling die gebruik maakt van specifieke oefeningen die wetenschappelijk bewezen gezondheidsbevorderend en stressverlagend zijn. En wie wil dat nou niet na deze lange periode van beperkingen?   

Op 6 juli begin ik weer met het geven van lessen VitaBiodanza in Sittard, dus voel je vrij om te komen ervaren of biodanza bij jou past! Meld je voor 3 kennismakingslessen voor slechts €35,- aan op deze website! Woon je niet in (de omgeving van) Sittard, kijk dan op de > website van de beroepsvereniging > voor een mogelijkheid bij jou in de buurt.