‘3 manieren om te vertrouwen dat het goed komt’

‘3 manieren om te vertrouwen dat het goed komt’

De eerste Thuisdanza les in de serie van 10 die ik op 31 maart gaf, had als thema ‘Van Angst naar Liefde’.

Hoe meer je ruimte kunt maken voor liefde in je hart – liefde voor jezelf, voor een ander, voor de wereld, voor alles wat er op dit moment gaande is- hoe minder ruimte er is voor angst.

En hoe minder ruimte er is voor angst, hoe meer mogelijkheden er ontstaan om te vertrouwen. Te vertrouwen dat het goed komt. Te vertrouwen op het goede. Dat was het thema van de 2e Thuisdanza les op 7 april: ‘Dans met vertrouwen dat het goed komt’.

Een storm die je de angst in blaast

En dat is soms moeilijk, dat heb ik zelf half maart ook ervaren. Ineens komt er een storm die je hele veilige zekere leventje omver blaast, met jou erbij. Recht de schrik en de angst in. En mocht je zelf nog overeind kunnen blijven staan, dan helpen de (social) media en de verhalen van andere mensen wel om alsnog meegezogen te worden in de collectieve paniek. Of gebeurt er iets in je nabije omgeving wat jou diep raakt.

  1. Versterk jouw zelfvertrouwen

Dus wat helpt om in het oog van de storm te blijven, daar waar het stil is? Hoe kun je in balans blijven in een wereld die zó in beweging is? Ik denk dat daar vertrouwen voor nodig is. In de eerste plaats, zelfvertrouwen. Dat jij genoeg kwaliteiten hebt om te blijven staan en hier doorheen te komen. Dat de verbinding met jezelf krachtig genoeg is om iedere keer weer uit je hoofd terug te gaan naar je gevoel, naar je intuïtie die weet wat er nodig is, wat werkelijk belangrijk voor jou is en wat niet. In de rust, in de stilte, in aandacht te zijn voor wat er bij jou vanbinnen leeft. Veel biodanza oefeningen gaan daar over: rustige oefeningen die je uitnodigen te vertragen, naar binnen te keren en waar te nemen wat daar gaande is.

2. Van de schaduw naar het licht brengen

En ja, die angst bij jou vanbinnen mag er ook zijn, die hoort erbij. De boosheid, het verdriet ook over wat je meemaakt in deze roerige tijden. Alles wat in jouw schaduwen leeft mag je in het Licht zetten en er in liefde, in compassie naar jezelf naar kijken.

3. Van DIP-per naar DIM-mer

En wat je daar vervolgens mee doet, is de keuze die jij zelf maakt. Wat je aandacht geeft, groeit. Ben je een DIP-per, Denk je in Problemen, nou de wereld is daar momenteel heel druk mee bezig. Of ben je een DIM-mer, dan Denk je in Mogelijkheden en die zijn er in deze tijden heel veel, als je je creativiteit aanspreekt. In welke van de 2 ga je mee? 

Vertrouwen in het goede, in jezelf, in een ander, in de wereld, in het Universum. Dat alles een bedoeling heeft die we vaak achteraf pas zien. Of soms al tijdens, als we kijken naar wat een mooie veranderingen er al zijn in onze omgeving en ook wereldwijd, in nieuwe verbindingen die ontstaan tussen mensen. Hoe de natuur opknapt van dit wereldwijde moment van bezinning. Hoe mensen op een andere manier hun leven aan het inrichten zijn, met de focus op wat wérkelijk belangrijk is.

Deze tijden vragen op dit moment van jou om jouw veilige, comfortabele grenzen op te rekken en erop te vertrouwen dat het goed is. En zo te dansen met wat het leven je op je pad brengt. Zoals ik mijn vertrouwde manier van lesgeven in de groep heb losgelaten en nu online les geef. Zo kan het mooie en de kracht van biodanza toch behouden blijven!  

Rustige oefeningen, dansen van creativiteit, oefeningen om je grenzen op te rekken: daar nodig ik je in mijn Thuisdanza lessen voor uit!

Heb je al biodanza ervaring? Als je wil kan ik je deze Thuisdanza les van 7 april ‘Dans met Vertrouwen dat het Goed Komt’ via Whatsapp toesturen. Neem daarvoor contact met me op via: 06-20826410 of

Op mijn Facebookpagina vind je nog andere berichten, filmpjes, nieuws en tips die met biodanza, vitaliteit, gezondheid en dansen te maken hebben.