Te weinig nijlpaard
Toen ik in de opleiding begon met dansen met de 4 dieren ontdekte ik, en dat vond ik best schokkend, dat ik amper nijlpaardkwaliteiten in mijn leven had ingebouwd. Weinig tijd voor mijn gezin en familie, altijd maar door door druk druk moe moe. Heel veel tijgerenergie. Ik ben bewust toen meer ‘nijlpaard’ gaan inbouwen in mijn agenda en leven.
De tijger wakker maken
Die tijgerenergie kan ik nog steeds goed inzetten als ik iets voor elkaar wil krijgen, als ik moed, kracht en doorzettingsvermogen nodig heb. Als ik ergens mijn rug recht in wil houden, op mijn strepen wil gaan staan. Of als ik iets wil beschermen of bewaken wat van mij is, bijvoorbeeld mijn grenzen. Dan zet ik vooral mijn lichaamstaal in: mijn mimiek, houding, stem, gebaren. Zo maak ik de tijger in mij wakker.
De kracht van de tijger
Bij het nijlpaard was zijn centrum de buik. De kracht van de tijger zit in de rug, kaak (bijten, grommen), vingers waar de agressiviteit zit: nemen wat je nodig hebt.
Agressie is niet fout
Ik wil graag iets uitleggen over agressie. In deze maatschappij heeft dat een negatieve lading gekregen: ‘agressie is fout’. Maar dat is niet zo. ‘Agressie’ komt van het Latijnse woord ‘a-gredior’ en dat betekent letterlijk: het in positief opzicht benaderen van een mens, een taak met als doel om iets te verkrijgen. Het gaat hier dus heel specifiek om dat ‘positief’. Er is niks mis mee als jij jouw kracht inzet om iets voor elkaar te krijgen.
Geweld is niet de bedoeling
Het gaat pas mis als het verandert in ‘negatief benaderen’. Als agressie verandert in het gebruik van geweld om iets te nemen wat niet gegeven wil of kan worden. Of om iets te beschadigen, ter meerdere eer en glorie van zichzelf. Vaak gaat het dan om machtsmisbruik: de een stelt zich boven de ander. Dat is niet meer in afstemming en respect. Deze les van de Tijger ging daar wél over. Over jouw kracht in kunnen/durven zetten in respect en afstemming met jezelf en vervolgens met de ander. We hebben daar een mooie oefening in gedaan in een dans met 2.
De krijger
Het thema van de tijger is vechten en vluchten. Het is de krijger met een stralende energie. De tijger is waakzaamheid, alert zijn, impuls, springen, precisie, klauwen, geluid, confrontatie met de uitdagingen van het leven en daar soepel mee omgaan. Wendbaar kunnen zijn vanuit jouw kracht. Het gaat bij de tijger over potentie, kracht, grenzen, territorium, jouw vitale ruimte beschermen: met open handen zodat jouw energie naar buiten kan wegvloeien. Vuisten houden jouw energie gevangen.
Assertiviteit en yang energie
Tijgerenergie kun je inzetten voor jouw wensen en verlangens die je graag in de werkelijkheid vorm wil geven door middel van actie. ‘Om er voor te vechten, klaar zijn om er voor te gáán’. Je neemt jouw plek in omdat het jouw recht is om te doen wat jouw doel nodig heeft: dát is de ware assertiviteit. Yang energie. Niet alleen om jouw grenzen te bepalen maar ook de ruimte die je nodig hebt. Een tijger is een koninklijk dier met een heel groot territorium. Eén van de oefeningen ging over het afstemmen op de ander, het voelen van elkaars kracht en het neerzetten van je eigen grenzen.
Een goede tijger zijn
Bij de tijger horen de hormonen adrenaline, noradrenaline, cortisol, testosteron, oestrogeen. We hebben zowel testosteron als oestrogeen nodig om in balans te blijven. Teveel cortisol is niet goed, dan krijgen we last van slapeloosheid. Een tijger kan ook relaxen. Dan is het een slang met 4 poten. We deden daarvoor een paar heerlijke relax-oefeningen. Je hoeft je tijger niet iedere dag te gebruiken. Anders wordt je nerveus, krijg je stress, heb je een kort lontje. Een goede tijger: dan ben je in je centrum. Je bént het gewoon, je hoeft het niet steeds te laten zién. Bevrijd de tijger in je, loop, dans de tijger in je leven. Daar ging de les van gisteravond over.
Durf jij jouw tijger-energie in te zetten als dat nodig is? Voor jezelf op te komen, assertief te zijn? Of zeg je snel “ja” om conflicten te vermijden?
Ben je naar aanleiding van dit blog nieuwsgierig geworden? Kom gewoon eens meedoen! Meld je graag even tevoren voor 3 proeflessen voor €35,- (normaal €51,-) aan via 06-20826410 of https://vitabiodanza.nl/aanmelden/
Je bent van harte welkom, tot dan(s)!
Wil je ook biodanza doen en woon je niet in (de omgeving van) Sittard? Kijk op de site van de VBN (Vereniging Biodanza Nederland https://www.biodanza.nl/ voor een docent of groep bij jou in de buurt!